ßßß Cookit - przepis na Leśna lasagne z podgrzybkami i szpinakiem

Leśna lasagne z podgrzybkami i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Zima za oknem, śniegiem sypie, a mnie się zamarzyły pachnące grzybki. Oczywiście marzenia się spełniają, ale to spełni się dopiero za ładnych kilka miesięcy, wiec trzeba się przeprosić z zamrażarką i zobaczyć co w jej czeluściach jeszcze tkwi. Parę grzybków się znalazło, szpinak też mam zawsze awaryjnie, o makaronach nie wspominając (bo mam dziwny nawyk kupowania wszelakich makaronów, nawet jeśli ich nie potrzebuje :-))
No i padło na lasagne... Zachęcam w sezonie do powtórki ze świeżymi grzybkami i świeżym szpinakiem. Warto...
Składniki (4 porcje):
makaron lasagne świeży lub suchy
300g mrożonego szpinaku (liściastego, nie rozdrobnionego)
250g mrożonych podgrzybków
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
odrobina tymianku cytrynowego lub majeranku
sól, pieprz
Sos beszamelowy :
800ml zimnego mleka
3 żółtka
150g startego, aromatycznego żółtego sera
50g mąki
80g masła
Mrożony szpinak umieścić w rondelku, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż się rozmrozi.
Mrożone grzyby kupuję z reguły w całości, a nie krojone. Najpierw grzyby szybko opłukać z lodu pod wodą i wrzucić na patelnię z łyżką masła. Chwilę lekko podgrzać, aż grzyby dadzą się pokroić w paski, co też należy uczynić na desce i ponownie smażyć je na tej samej patelni, najpierw na średnim ogniu, a jak już puszczą wodę to na dużym. To pozwoli wodzie szybko odparować, a grzyby nie stracą jędrności. Całość trwa może 3-4 minuty. Długie smażenie grzybów powoduje ich twardnienie, a trzeba mieć na uwadze, że będą się jeszcze piekły w piekarniku (po prostu mają pozbyć się wody z mrożenia). Gdy grzyby są miękkie dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zamieszać, ściągnąć patelnię z ognia i dopiero teraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem cytrynowym (lub zwykłym tymiankiem, względnie majerankiem).
Pora wrócić do szpinaku. W tym czasie powinien się już rozmrozić i lekko poddusić. Odkryć garnek, zwiększyć ogień, aby odparować resztę wody. Dodać łyżkę masła, pozostałe 2 ząbki czosnku (z praski), sól pieprz i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni (ja piekę na górnej i dolnej grzałce, bez wiatru).
Jeśli używacie suchego makaronu lasagne, pora postawić również wodę na obgotowanie makaronu (zawsze to robię, chociaż na opakowaniu jest napisane, iż nie trzeba). Używam zwykle foremki o wymiarach 25x18 cm i potrzebuję do tego 9 płatów suchego makaronu.
Kolejna czynność to przygotowanie składników na sos beszamelowy. To bardzo ważne, aby przed rozpoczęciem robienia sosu, mieć wszystkie składniki odmierzone i gotowe do użycia. Sos zaczynamy od zrobienia zasmażki. Rondel z masłem postawić na średnim ogniu. Gdy masło się stopi dodać mąkę i od tej pory sos ciągle mieszać. Zasmażka powinna się zezłocić, ale nie zbrązowieć. Dolać zimne mleko i ciągle mieszając zwiększyć ogień pod garnkiem. Teraz potrzeba cierpliwości, bo mleko musi się podgrzać. Kiedy sos zaczyna lekko gęstnieć wrócić do średniego ognia. Dodać stopniowo starty żółty ser i ciągle mieszać, aż ser się rozpuści i sos będzie gładki. Ściągnąć rondel z palnika i ciągle mieszać, przez minutę lub dwie, aż sos lekko się ostudzi. Dodać żółtka i …oczywiście mieszać, znów "do gładkości"..
Uff, ale namieszałem :-). Sos gotowy! Powinien mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki.
Na dno foremki, w której będziemy zapiekać lasagne, wlać odrobinę sosu. Do gotującej się wody wrzucić pierwszą partię makaronu (u mnie 3 płaty) i trzymać je tam 2 minuty. Wyciągnąć je z garnka i układać na warstwie beszamelu w naczyniu do zapiekania. Wrzucić do garnka kolejne płaty makaronu na kolejne 2 minuty. W międzyczasie ułożony wcześniej makaron zalać równomiernie sosem. Szpinak i grzyby podzielić na dwie części. Połowę szpinaku i grzybów ułożyć w foremce, przykryć kolejną warstwą makaronu i zalać sosem (a w garnku z wodą ląduje kolejna, trzecia partia makaronu, znów na 2 minuty). Dodać pozostałą połowę szpinaku i grzybów. Przykryć ostatnią warstwą makaronu i zalać resztą sosu. Lasagne włożyć do piekarnika na około 30 minut. Danie będzie gotowe, gdy góra się zarumieni. Po wyciągnięciu go z piekarnika pozwolić „odpocząć” kilka minut i dopiero wówczas zabierać się za krojenie. Smacznego :-)
Ważne: Jeśli używam świeżego makaronu to daję mniej sosu beszamelowego (2/3 -3/4 wskazanej ilości w przepisie).
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/lesna-lasagne-z-podgrzybkami-i.html