ßßß
Składniki (2 porcje):500 g kapusty kiszonej1 cebula100 g boczku wędzonego, w plasterkach1/2 szklanki białego wina, wytrawnego1 szklanka bulionu warzywnego1 liść laurowy3 ziarna ziela angielskiego3 jagody jałowca, rozgniecionecukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku1 łyżka smalcu do smażenia12 kiełbasek norymberskich, usmażonych lub grillowanychKapustę przepłukać na sicie pod zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.Rozgrzać w garnku smalec i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę i boczek, szczyptę cukru i smażyć minutę. Dodać wino i bulion, zagotować, a następnie dodać jałowiec, ziele i liść laurowy oraz szczyptę cukru. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości, może to zabrać nawet 2 godziny (w moim przypadku 90 minut wystarczyło). Trzeba pamiętać, aby kapustę często mieszać i ewentualnie podlewać odrobiną wody. Gotową kapustę doprawić pieprzem i solą.Kapustę ułożyć na półmisku, a na niej komplet sześciu kiełbasek.Smacznego :-)Porady:Kapustę dobrze przygotować dzień przed podaniem, po odgrzaniu będzie na pewno lepiej smakowała.Użyjcie kapusty dobrej jakości. Może macie własnej roboty, może kupujecie jakąś ulubioną. Ja do dań duszonych preferuję kapustę kiszoną w białym winie, można ją dostać w puszkach w dyskoncie na L :-)