Wykonanie
Sporo czasu już minęło odkąd
mieliście okazję przeczytać kilka informacji o norymberskich kiełbaskach. Dziś chciałbym wrócić do tematu i zaprezentować Wam danie, które niezwykle często jest wybierane w Bawarii na przeróżnych jarmarkach, w
piwnych ogródkach czy restauracjach. Najzwyklejsza
kiszona kapusta i grillowane
kiełbaski są podstawą tego pysznego dania, które gorąco polecam.

Składniki (2 porcje):500 g
kapusty kiszonej1
cebula100 g
boczku wędzonego, w plasterkach1/2 szklanki
białego wina, wytrawnego1 szklanka
bulionu warzywnego1
liść laurowy3 ziarna
ziela angielskiego3
jagody jałowca, rozgniecione
cukier,
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku1 łyżka
smalcu do smażenia12 kiełbasek norymberskich, usmażonych lub grillowanych
Kapustę przepłukać na sicie pod zimną
wodą.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.Rozgrzać w garnku
smalec i zeszklić na nim
cebulę. Dodać
kapustę i
boczek, szczyptę
cukru i smażyć minutę. Dodać
wino i
bulion, zagotować, a następnie dodać
jałowiec, ziele i
liść laurowy oraz szczyptę
cukru. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości, może to zabrać nawet 2 godziny (w moim przypadku 90 minut wystarczyło). Trzeba pamiętać, aby
kapustę często mieszać i ewentualnie podlewać odrobiną
wody. Gotową
kapustę doprawić
pieprzem i
solą.
Kapustę ułożyć na półmisku, a na niej komplet sześciu kiełbasek.Smacznego :-)Porady:
Kapustę dobrze przygotować dzień przed podaniem, po odgrzaniu będzie na pewno lepiej smakowała.Użyjcie
kapusty dobrej jakości. Może macie własnej roboty, może kupujecie jakąś ulubioną. Ja do dań duszonych preferuję
kapustę kiszoną w
białym winie, można ją dostać w puszkach w dyskoncie na L :-)