Wykonanie
W ramach wyjadania zawartości zamrażalnika postanowiłem przygotować coś ze
szpinakiem. Padło na zapiekankę ze
szpinaku,
wędzonej ryby i
jajka. Doskonały pomysł praktycznie na każdy posiłek, robi się szybko, a smakuje niebanalnie. Do jej przyrządzenia użyłem wędzonej
sieji, ale każda
wędzona ryba, która rozdziela się na "
płatki" i nie jest bardzo tłusta nada się wyśmienicie.
Składniki (2 porcje):130 g
szpinaku mrożonego, liściastego70 g
wędzonej ryby, obranej ze skóry i ości (
sieja, trewal,
karmazyn)60 g gęstej
śmietany 30%2
cebulki dymki ze
szczypiorkiem1 łyżeczka
mąki kukurydzianej3
pomidory suszone (w
oleju)2 małe
jajkapieprz kolorowy,
gałka muszkatołowa - do smakuPiekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.Rozmrożony
szpinak przesmażyć na patelni, aby odparować
wodę - 2 minuty powinno wystarczyć. Przełożyć go na sitko i łyżką odcisnąć jak najwięcej
wody.
Szpinak wymieszać z kawałkami
ryby,
śmietaną,
mąką,
szczypiorkiem i
cebulką pokrojonymi w krążki oraz pokrojonymi
pomidorami. Doprawić do smaku
pieprzem i rozdzielić pomiędzy obie kokilki.Umieścić je na blaszce do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez kwadrans. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z foremkami z piekarnika, ściągnąć folię, wymieszać masę
szpinakowo-
rybną i zrobić w środku dołek na
jajko. Wbić po jednym
jajku do kokilki, przykryć z powrotem folią aluminiową i piec w piekarniku kolejne 8-10 minut.
Białko jajka ma nie być przezroczyste, ale powinno pozostać lekko płynne. Po wyjęciu z piekarnika trzymać jeszcze pod przykryciem 2 minuty. Odkryć, posypać
pieprzem i
gałką muszkatołową.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Dieters