ßßß
Składniki (2 porcje):130 g szpinaku mrożonego, liściastego70 g wędzonej ryby, obranej ze skóry i ości (sieja, trewal, karmazyn)60 g gęstej śmietany 30%2 cebulki dymki ze szczypiorkiem1 łyżeczka mąki kukurydzianej3 pomidory suszone (w oleju)2 małe jajkapieprz kolorowy, gałka muszkatołowa - do smakuPiekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.Rozmrożony szpinak przesmażyć na patelni, aby odparować wodę - 2 minuty powinno wystarczyć. Przełożyć go na sitko i łyżką odcisnąć jak najwięcej wody.Szpinak wymieszać z kawałkami ryby, śmietaną, mąką, szczypiorkiem i cebulką pokrojonymi w krążki oraz pokrojonymi pomidorami. Doprawić do smaku pieprzem i rozdzielić pomiędzy obie kokilki.Umieścić je na blaszce do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez kwadrans. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z foremkami z piekarnika, ściągnąć folię, wymieszać masę szpinakowo-rybną i zrobić w środku dołek na jajko. Wbić po jednym jajku do kokilki, przykryć z powrotem folią aluminiową i piec w piekarniku kolejne 8-10 minut. Białko jajka ma nie być przezroczyste, ale powinno pozostać lekko płynne. Po wyjęciu z piekarnika trzymać jeszcze pod przykryciem 2 minuty. Odkryć, posypać pieprzem i gałką muszkatołową.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Dieters