Wykonanie
Całkiem niedawno
mieliście okazje zobaczyć przepis na zapiekaną
cykorię z belgijskim rodowodem. Kuchnia belgijska wydała mi się interesująca, ale była mało przeze mnie znana. Podczas pobytu w Belgii zaopatrzyłem się w książkę, która w dużym stopniu przybliżyła mi tą kuchnię i muszę przyznać, że jest naprawdę rewelacyjna i różnorodna. Kilka potraw na pewno Wam zaprezentuję, więc sami będziecie mogli się o tym przekonać.Dzisiaj proponuję przygotowanie
ryby, doskonale usmażonej, pachnącej aromatami
ziół i prażonych
migdałów. Całość okraszona
winno-
cytrusowym sosem - niebo w gębie :-)

Składniki (2 porcje):2 średnie
pstrągi, wypatroszone (po ok. 250 g każdy)1 mała
cytryna1 mała
pomarańczapęczek
natki pietruszki1 ząbek
czosnku2 gałązki
tymianku2 pędy
trawy cytrynowej150 ml
białego wina, wytrawnego1
szalotkagarść
płatków migdałowychmąka do panierowania
olej roślinny,
masło - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smakupuree z
ziemniaków - do podania - u mnie 4
ziemniaki, 1 łyżka
masła, 2 łyżki
sera White Stilton (doskonale nada się również Gorgonzola czy tez nasz Lazur)
Szalotkę drobno posiekać, z
pomarańczy wycisnąć sok, z
cytryny otrzeć skórkę. 4 gałązki
natki pietruszki odłożyć, a listki z pozostałych posiekać.
Pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć
solą wewnątrz i na zewnątrz, do brzucha zapakować po gałązce
tymianku, po dwie
natki pietruszki, po jednym pędzie
trawy cytrynowej (wcześniej naciętym wzdłuż lub rozbitym tłuczkiem), po plastrze
cytryny i połówce ząbka
czosnku.
Rybę spiąć wykałaczką, aby nadzienie nie wyleciało podczas smażenia i oprószyć z obu stron
mąką.Teraz będą potrzebne dwie patelnie, jedna mała do przygotowania sosu i jedna duża do usmażenia ryb. Na dużej należy rozgrzać mieszankę
oleju i
masła, a następnie na średnim ogniu smażyć
ryby po 5 minut z każdej strony.Na małej, suchej patelni podprażyć na złoto
płatki migdałowe. Gdy będą gotowe przesypać je do miseczki, a na patelni rozgrzać trochę
oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną
szalotkę. Gdy zacznie mięknąć dodać na patelnię
wino i odparować jego połowę. Dodać sok z całej
pomarańczy, łyżkę
masła i zagotować, aż sos stanie się gładki. Zdjąć patelnię z palnika, dodać do sosu
skórkę z cytryny i posiekaną
natkę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Na talerzu ułożyć
rybę, polać sosem i posypać
płatkami migdałowymi. Podawać z puree ziemniaczanym i
sałatą.Smacznego :-)

Dobre rady:- małym
pstrągom wystarczą 4 minuty z każdej strony, większe sztuki
pstrągów (np. takie spore łososiowe) mogą potrzebować 6-8 minut.Inspiracja: What's Cooking in Belgium