ßßß Cookit - przepis na Zupa solanka (rosyjska Soljanka) wyborny przepis

Zupa solanka (rosyjska Soljanka) wyborny przepis

nazwa

Wykonanie

Soljanka, czyli rosyjska lub ukraińska zupa solanka, którą u nas byśmy nazwali "na winie", czyli wrzucamy co się nawinie ;). Dawniej robiona na rybnym wywarze, z czasem pojawiło się wiele wariacji solanki, w tym wersja mięsna, którą tutaj zaprezentuję. Warto pamiętać, że NIE MA jednej wersji tej zupy. Ja jadłem tę zupę na Ukrainie i była tam kukurydza i ziemniaki ... Wybierzmy taką, aby nam smakowała. Zachęcam do eksperymentowania ze składnikami, a przede wszystkim z rodzajami mięs.
Co potrzebujesz na solankę?
30-40 dag wędzonych żeberek
15 dag kiełbasy (pokrojonej w kostkę) - np.Podwawelska
10 dag salami (pokrojonego w słupki)
20 dag mięsa wieprzowego np. gulaszowego (pokrojonego w kostkę)
10 dag kapusty kiszonej
4 ogórki kwaszone lub konserwowe (pokrojonych w kostkę)
2 średnie cebule (pokrojonych w dużą kostkę)
1 puszka pomidorów 250g (pokrojonych w kostkę)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
1,5 kostki rosołowej np. wołowej
1 mała pietruszka pokrojona na 3 części
1/2 pora w całości (później go wyjmiemy)
sól, pieprz
śmietana 18%
Jak zrobić Soljankę ?
gotujemy 2L wody wraz z wędzonymi żeberkami, liśćmi laurowymi, pietruszką i porem ok. 30min w międzyczasie podsmażamy kiełbasę z 5 min, aż się podrumieni
dodajemy mięso i salami i smażymy jeszcze z 5 minut aż wytopi się tłuszcz
wyjmujemy pora z zupy, żeberka i jeśli wytrąciły się jakieś szumowiny zbieramy je sitkiem
dokładamy mięso do zupy
dodajemy pokrojonego ziemniaka do zupy na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę przez 3minuty
dodajemy do cebuli pokrojone ogórki i pomidory
podsmażamy przez 3minuty i dodajemy całość do zupy
obieramy żeberka, które już powinny ostygnąć i mięso dodajemy do zupy
rozpuszczamy 1 i 1/2 kostki wołowej w 1 szklance gorącej wody i dolewamy do zupy razem z dwoma łyżkami przecieru pomidorowego
dodajemy trochę pieprzu i kapustę kiszoną
gotujemy wszystko jeszcze 10minut pod przykryciem na małym ogniu tak, żeby ziemniak się ugotował
doprawiamy solą do smaku
podajemy z łyżką śmietany rozlanej na wierzchu oraz z plasterkiem cytryny, który ciekawie modyfikuje smak.
Solanka gotowa :) Dajcie znać jak wam wyszło.
Źródło:http://www.bajceps.pl/2013/02/zupa-solanka-rosyjska-soljanka-wyborny.html