ßßß
Co potrzebujesz do zrobienia ciasta marchwiowego?1 szklanka oleju4 jaja2 szklanki drobno utartej marchewki2 szklanka mąki2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki sodyszczypta soliorzechy (włoskie, laskowe, migdały - drobno rozkruszone)rodzynki
Składniki na polewę:czubata łyżka kakao4 łyżeczki cukru1 łyżeczka masła2 łyżeczki zimnej wody1. zmieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki (mąkę przepuścić przez sitko)2. zmieszać wszystkie mokre składniki (marchew to mokre)3. Zmieszać wszystko razem4. Wszystko urabiać ręczenie5. Wlać do tortownicy - ale może być i blacha prostokątna i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st. – sprawdzać wykałaczką, aby ciasto nie było mokre(wtedy znaczy, że nieupieczone).Warto pamiętać, że ciasto zwiększy wysokości 2 krotnie.Polewa:wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.Dajcie znać jak udało się wasze ciasto marchwiowe i czego dodaliście do niego :).