Wykonanie
Ciasto
marchewkowe jest przepyszne i dziecinnie proste do zrobienia. Przepis by Justycha poprzez zwinne palce G. ;)

Co potrzebujesz do zrobienia ciasta marchwiowego?1 szklanka
oleju4
jaja2 szklanki drobno utartej
marchewki2 szklanka
mąki2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
sodyszczypta
soliorzechy (włoskie, laskowe,
migdały - drobno rozkruszone)
rodzynki
Składniki na polewę:czubata łyżka
kakao4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
masła2 łyżeczki zimnej
wody1. zmieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki (
mąkę przepuścić przez sitko)2. zmieszać wszystkie mokre składniki (
marchew to mokre)3. Zmieszać wszystko razem4. Wszystko urabiać ręczenie5. Wlać do tortownicy - ale może być i blacha prostokątna i piec ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180st. – sprawdzać wykałaczką, aby ciasto nie było mokre(wtedy znaczy, że nieupieczone).Warto pamiętać, że ciasto zwiększy wysokości 2 krotnie.Polewa:wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu, aż do rozpuszczenia
cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z
serkiem waniliowym.
Dajcie znać jak udało się wasze ciasto marchwiowe i czego dodaliście do niego :).