Wykonanie

To mój sprawdzony przepis na ciasto
marchewkowe. Jest nie za słodkie, ale i doskonale czuć w nim aromat
marchewkowego specjału. W tej wersji pominęłam
bakalie z racji karmienia piersią, żeby mojego Malca nie uczulić na orzeszki. Tak tak... to ono wyskakiwało z foremki..dokładniej mówiąc wyskoczyło do zlewu i do foremek muffinkowych w nim wrzuconych..zamiast do swojej blachy... Wprawdzie udało się część uratować, ale tym razem nie wyszło zbyt wysokie. Mimo tego polecam przepis. Pochodzi z "Chwili dla Ciebie". Zmieniłam mu jedynie nazwę z Placek na Ciasto.Składniki na ciasto:1 i 1/4 szklanki
oleju4
jajka2 szklanki drobno utartej
marchewki2 szklanki
mąki2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
sody oczyszczonejewentualnie
rodzynki,
orzechySkładniki na polewę:czubata łyżka
kakao4 łyżeczki
cukrułyżeczka
masła2 łyżeczki
wodyJajka wbić do miseczki, wsypać
cukier i ucierać tak długo, aż powstanie kremowa puszysta masa. Najprościej jest najpierw dobrze zmiksować
jajka i stopniowo dodawać
cukier. Następnie dalej ucierając, dodawać
olej i
mąkę, a na końcu dołożyć
marchewkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
cynamon. Dodać także
rodzynki i
orzechy, wymieszać.Blachę wysmarować tłuszczem, posypać
mąką. Ja osobiście wykładam ją pergaminem, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne i przykleja się do formy mimo tłuszczu. Trzeba o tym pamiętać również przy wyjmowaniu ciasta! Piec około 40 minut w 180'c.Przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia się
cukru.Polać ostudzone ciasto polewą i zostawić do wyschnięcia - nigdy nie wytrzymam ;)