ßßß
To mój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Jest nie za słodkie, ale i doskonale czuć w nim aromat marchewkowego specjału. W tej wersji pominęłam bakalie z racji karmienia piersią, żeby mojego Malca nie uczulić na orzeszki. Tak tak... to ono wyskakiwało z foremki..dokładniej mówiąc wyskoczyło do zlewu i do foremek muffinkowych w nim wrzuconych..zamiast do swojej blachy... Wprawdzie udało się część uratować, ale tym razem nie wyszło zbyt wysokie. Mimo tego polecam przepis. Pochodzi z "Chwili dla Ciebie". Zmieniłam mu jedynie nazwę z Placek na Ciasto.Składniki na ciasto:1 i 1/4 szklanki oleju4 jajka2 szklanki drobno utartej marchewki2 szklanki mąki2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonejewentualnie rodzynki, orzechySkładniki na polewę:czubata łyżka kakao4 łyżeczki cukrułyżeczka masła2 łyżeczki wodyJajka wbić do miseczki, wsypać cukier i ucierać tak długo, aż powstanie kremowa puszysta masa. Najprościej jest najpierw dobrze zmiksować jajka i stopniowo dodawać cukier. Następnie dalej ucierając, dodawać olej i mąkę, a na końcu dołożyć marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać także rodzynki i orzechy, wymieszać.Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Ja osobiście wykładam ją pergaminem, gdyż ciasto jest bardzo wilgotne i przykleja się do formy mimo tłuszczu. Trzeba o tym pamiętać również przy wyjmowaniu ciasta! Piec około 40 minut w 180'c.Przygotować polewę: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru.Polać ostudzone ciasto polewą i zostawić do wyschnięcia - nigdy nie wytrzymam ;)