Wykonanie
Kurczak słodko-kwaśny w cieście podany z
ryżem chodził już za mną od dawna. Jeśli zastanawialiście się jak zrobić samemu dobrą panierkę z ciasta do
kurczaka coś a la ta w restauracjach
WOOK (półprzezroczysta i nienachalna w smaku) to tutaj będzie coś bardzo podobnego. Zaczynamy !
Kurczak w
sosie słodko-kwaśnym w cieście z
mąki pszennej i kukurydzianej na
białym ryżuCzego potrzebujesz:Danie główne (3-4 osoby):1 podwójna
pierś z kurczaka ( z 500g, ale waga nie jest tu taka ważna - będzie albo mniej albo więcej
kurczaka w potrawie). Pokrojona na kawałeczki wielkości kęsa.2 średniej wielkości
marchewki - pokrojona w małe słupki.100g
pędów bambusa, czyli ok. pół puszki (można kupić w puszce w Carrefour 225g)25g
grzybów Mun suszonych (też Carrefour pakowane po 50g) - po zalaniu wrzątkiem będzie więcej. Drobno pokrojone.1
papryka - pokrojona w małe plasterki1
cebula pokrojona w półksiężyce, czy co tam Wam wyobraźnia podpowie5 krążków
ananasa z puszki - pokrojone na kawałeczki
sok z ananasa (np. z puszki)
olej do smażenia
kurczaka na głębokim
oleju (ilość zależy od naczynia, które macie - tak, żeby
kurczak się cały zanurzył)
ryż jak węglowodany do sosu i
kurczaka ;)wok lub duża patelniagarnek do smażenia
kurczaka w
olejusitkoCiasto do
kurczaka:1/2 szklanki
mąki pszennejłyżka
mąki kukurydzianej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
olejuSos słodko-kwaśny:
100g
cukru (np. trzcinowego lub zwykłego)1/2 szklanki
octu balsamicznego (
ocet winny)2 łyżki
mąki kukurydzianej2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę5 łyżek
koncentratu pomidorowegosok ananasowy do smaku (żeby był dobry poziom
słodyczy i smaku oraz konsystencja odpowiednio rzadka).
sól do smaku, ale raczej symbolicznie, bo danie nie potrzebuje
soliSposób przygotowania:Zaczniemy od ciasta1.
Mąkę przesiej do miski, dodaj
proszek do pieczenia,
olej oraz tyle
wody, żeby ciasto było dość gęste, tak aby trzymało się dobrze
kurczaka. Lekko
osól.2. W garnku rozgrzej
olej.
Osól lekko
kurczaka. Obtocz drobno pokrojone kawałki
kurczaka w cieście i smaż kilka minut na głębokim
oleju do zarumienienia.
Kurczak na pewno surowy nie będzie.
3. Wlej trochę
oleju do woka i podsmażaj warzywa przez 5 minut na dużym ogniu.4. Dodaj wcześniej zrobiony
sos słodko-kwaśny i duś jeszcze kilka minut. W ostatniej minucie dodaj
kurczaka w cieście.
5. Podawać z
ryżemKurczak słodko-kwaśny w cieście w pełnej
krasie. Oczywiście można zrobić też wersję bez ciasta jeśli ktoś woli. Fajnie smakuje też jak
kurczaka zanurza się w rozcieńczonym
sosie sojowym. Mój przepis bazuje na przepisie z bloga http://mycuisine.blox.pl.
Dajcie znać jak wam wyszło i jak smakuje :).