ßßß Cookit - przepis na Kurczak słodko-kwaśny w cieście jak z WOOKa

Kurczak słodko-kwaśny w cieście jak z WOOKa

nazwa

Wykonanie

Kurczak słodko-kwaśny w cieście podany z ryżem chodził już za mną od dawna. Jeśli zastanawialiście się jak zrobić samemu dobrą panierkę z ciasta do kurczaka coś a la ta w restauracjach WOOK (półprzezroczysta i nienachalna w smaku) to tutaj będzie coś bardzo podobnego. Zaczynamy !
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym w cieście z mąki pszennej i kukurydzianej na białym ryżu
Czego potrzebujesz:
Danie główne (3-4 osoby):
1 podwójna pierś z kurczaka ( z 500g, ale waga nie jest tu taka ważna - będzie albo mniej albo więcej kurczaka w potrawie). Pokrojona na kawałeczki wielkości kęsa.
2 średniej wielkości marchewki - pokrojona w małe słupki.
100g pędów bambusa, czyli ok. pół puszki (można kupić w puszce w Carrefour 225g)
25g grzybów Mun suszonych (też Carrefour pakowane po 50g) - po zalaniu wrzątkiem będzie więcej. Drobno pokrojone.
1 papryka - pokrojona w małe plasterki
1 cebula pokrojona w półksiężyce, czy co tam Wam wyobraźnia podpowie
5 krążków ananasa z puszki - pokrojone na kawałeczki
sok z ananasa (np. z puszki)
olej do smażenia kurczaka na głębokim oleju (ilość zależy od naczynia, które macie - tak, żeby kurczak się cały zanurzył)
ryż jak węglowodany do sosu i kurczaka ;)
wok lub duża patelnia
garnek do smażenia kurczaka w oleju
sitko
Ciasto do kurczaka:
1/2 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki kukurydzianej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Sos słodko-kwaśny:
100g cukru (np. trzcinowego lub zwykłego)
1/2 szklanki octu balsamicznego (ocet winny)
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
5 łyżek koncentratu pomidorowego
sok ananasowy do smaku (żeby był dobry poziom słodyczy i smaku oraz konsystencja odpowiednio rzadka).
sól do smaku, ale raczej symbolicznie, bo danie nie potrzebuje soli
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od ciasta
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, olej oraz tyle wody, żeby ciasto było dość gęste, tak aby trzymało się dobrze kurczaka. Lekko osól.
2. W garnku rozgrzej olej. Osól lekko kurczaka. Obtocz drobno pokrojone kawałki kurczaka w cieście i smaż kilka minut na głębokim oleju do zarumienienia. Kurczak na pewno surowy nie będzie.
3. Wlej trochę oleju do woka i podsmażaj warzywa przez 5 minut na dużym ogniu.
4. Dodaj wcześniej zrobiony sos słodko-kwaśny i duś jeszcze kilka minut. W ostatniej minucie dodaj kurczaka w cieście.
5. Podawać z ryżem
Kurczak słodko-kwaśny w cieście w pełnej krasie. Oczywiście można zrobić też wersję bez ciasta jeśli ktoś woli. Fajnie smakuje też jak kurczaka zanurza się w rozcieńczonym sosie sojowym. Mój przepis bazuje na przepisie z bloga http://mycuisine.blox.pl. Dajcie znać jak wam wyszło i jak smakuje :).
Źródło:http://www.bajceps.pl/2012/10/kurczak-sodko-kwasny-w-ciescie-jak-z.html