Wykonanie
Podpłomyki to małe placuszki mączne wypiekane w piekarniku lub na patelni. Różnią się od naleśników, bo nie mają
jajek, od ciasta na pizzę włoską, bo muszą leżakować ok. 2h, żeby ciasto wyrosło.Zastosowanie podpłomyków: jako ciasto do pizzy (więcej poniżej), takie bardziej puszyste (również może być chrupiące) jako przekąska do
piwa na słodko z
konfiturą, nutellą itd, na wytrawnie z
serem żółtym (polecam
cheddar,
parmezan, gouda),
oregano,
majerankiem,
suszonymi pomidorami,
oliwkami - kto co lubi. jako substytut grissini, czyli paluszków maczanych w guacamole . jako chlebek w formie placka czy paseczków do zrobienia śniadania czy innego posiłku.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej (szklanka to 250ml) ok. 320g4/5 szklanki ciepłej
wody (ok. 200ml)1,5 łyżeczki
drożdży instant w torebeczki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekCo robimy ?Wkładamy do miski (najlepiej plastikowej lub drewnianej i mieszamy drewnianą łyżką - lepiej wyrośnie) wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto ugniatając na jednolitą masę. Na tym etapie można dosypywać
zioła -
oregano,
majeranek,
rozmaryn,
tymianek itd.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2h, przykrywamy pokrywką. W tym czasie ciasto na podpłomyki wyrośnie i zwiększy swoją objętość.Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C., formułujemy placki lub inne kształty, które nam odpowiadają.W piekarniku (ja mam bez termoobiegu) na kratkę metalową kładziemy papier do pieczenia (można kupić w każdym markecie), a na nim układamy nasze podpłomyki. Proponuję środkową przegrodę piekarnika.Pieczemy ok. 10-15 min. Po 10min. sprawdzaj co 5 min stopień podpieczenia.Jeśli na podpłomyki kładziemy mokre składniki (np. robimy pizzę) czas ten się wydłuża. Pizza z poniższego zdjęcia, na której dodatkowo były:
oliwki,
mozarella,
ser gouda,
czerwona papryka,
pomidor,
ananas,
cebula,
pieczarki (czyli dużo mokrych składników) piekła się 25min, żeby uzyskać stan chrupkości. Trzeba odczekać tyle, żeby odparować wypuszczane przez produkty
soki.
Smacznego :).