Wykonanie
Placuszki z
kurczaka z dodatkiem warzyw. Można do nich dodać składniki które akurat mamy w lodówce. Pyszne będą z
oliwkami,
marynowanymi warzywami, lub np.
pieczarkami. U mnie zawsze obowiązkowo jest
seler naciowy, który nadaje bardzo fajny posmak i
kukurydza, którą uwielbia Mała I :) Kotleciki z
kurczaka najlepsze są na ciepło, ale sprawdzają się też jako zimna przekąska.

Składniki:Podwójna
pierś z kurczaka½ szklanki
kukurydzy1
marchewka1
żółta papryka3 gałązki
selera naciowego2 ząbki
czosnku1
cebulaPęczek
natki pietruszki2
jajka3 łyżki
majonezuSól i
pieprz do smaku
Olej do smażeniaWykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.
Marchewkę i
cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z
papryki usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Gałązki
selera naciowego również kroimy w kostkę. Mieszamy
kurczaka z
marchewką,
cebulą,
selerem i
papryką, dodajemy
kukurydzę, posiekaną
natkę pietruszki,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
majonez. Wbijamy
jajka, dodajemy trochę
soli i
pieprzu i całość dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
olej i za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na patelni. Kotleciki smażymy z obu stron aż ładnie się zarumienią.Nadmiar tłuszczu z kotlecików odsączamy za pomocą papierowego ręcznika.
