Wykonanie

Gdy zobaczyłam informację o konkursie organizowanym przez Apart Natural, wiedziałam, że bazą mojego przepisu będą
figi. Pamiętam ich smak z Grecji i choć te dostępne u nas nie są tak "
figowe", to idealnie pasują do mojej dzisiejszej propozycji. Wierzę (chcę wierzyć :)), że
świeże figi przeciwdziałają efektom upływu czasu, podobnie zatem działa płyn do kąpieli
Figa i Irys (http://apartnatural.eu/pl/produkt,10,16,18,figa-i-irys.html), który stał się moją inspiracją.(ok.11 tartaletek)180g
mąki125g
margaryny180g
cukru6 kostek
gorzkiej czekolady (startej)1 łyzka zimnej
wody11 fig11
śliwek6
gruszek2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
cynamonu,
imbiru i
kardamonu2
goździki1
granat
Zagnieść ciasto z
mąki,
margaryny,
czekolady, łyżki
wody i 30g
cukru. Włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Wylepić foremki (posmarowane
masłem) i przykryć folią aluminiową, na którą wysypać
ryż lub
fasolę. Piec w 190 stopniach 10 minut, po czym zdjąć obciążenie i piec kolejne 13 minut. Wyjąć tartaletki z foremek i ostudzić.
Owoce umyć.
Figi pokroić na ćwiartki.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Śliwki przekroić na połowy. Wymieszać
owoce z 2 łyżkami
cukru pudru. Rozgrzać
masło na patelni grillowej i włożyć
owoce. Smażyć aż się lekko skarmelizują.W rondelku wymieszać 150g
cukru z łyżką
soku z cytryny, 2 łyżkami
wody,
cynamonem,
goździkami,
imbirem i
kardamonem. Gotować na małym ogniu aż się lekko skarmelizuje. Włożyć
owoce i gotować pod przykryciem przez chwilę.Układać
owoce na tartaletkach i posypać nasionami
granatu.Smacznego!