ßßß
Składniki:ok. 500 g świeżych grzybów (kozaki, podgrzybki, prawdziwki)50 g masła2 łyżki oleju200 ml śmietanki 30%100 ml piwa1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka koperkusól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:Grzyby oczyścić, jeżeli jest taka konieczność umyć. Pokroić w większe plastry.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać masło i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Smażyć około 1 minuty.Wlać piwo i dusić wszystko około 2 minut, aż alkohol wyparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje.Na patelnię wrzucić pokrojone grzyby, posolić i smażyć na większym ogniu ok. 10 minut.Wlać kremówkę, dodać koper, zmniejszyć ogień i dusić całość kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.Podawać z makaronem, sosem lub ziemniakami.Smacznego :)