ßßß Cookit - przepis na Sos ze świeżych grzybów

Sos ze świeżych grzybów

nazwa

Wykonanie

Fantastyczna pora dla grzybiarzy.
Piękna, słoneczna aura, a lasy pełne borowików,
kozaków i pękatych podgrzybków.
U mnie obowiązkowym daniem po udanym grzybobraniu jest sos grzybowy.
Na śmietance, z czosnkiem, koperkiem i odrobiną piwa...
Składniki:
ok. 500 g świeżych grzybów (kozaki, podgrzybki, prawdziwki)
50 g masła
2 łyżki oleju
200 ml śmietanki 30%
100 ml piwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koperku
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Grzyby oczyścić, jeżeli jest taka konieczność umyć. Pokroić w większe plastry.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać masło i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Smażyć około 1 minuty.
Wlać piwo i dusić wszystko około 2 minut, aż alkohol wyparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje.
Na patelnię wrzucić pokrojone grzyby, posolić i smażyć na większym ogniu ok. 10 minut.
Wlać kremówkę, dodać koper, zmniejszyć ogień i dusić całość kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem, sosem lub ziemniakami.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/09/Sos-ze-swiezych-grzybow.html