Wykonanie
Fantastyczna
pora dla grzybiarzy.Piękna,
słoneczna aura, a lasy pełne
borowików,kozaków i pękatych podgrzybków.U mnie obowiązkowym daniem po udanym grzybobraniu jest
sos grzybowy.Na
śmietance, z
czosnkiem,
koperkiem i odrobiną
piwa...

Składniki:ok. 500 g świeżych
grzybów (kozaki, podgrzybki,
prawdziwki)50 g
masła2 łyżki
oleju200 ml
śmietanki 30%100 ml
piwa1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
koperkusól i
pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Grzyby oczyścić, jeżeli jest taka konieczność umyć. Pokroić w większe plastry.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju. Dodać
masło i przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek. Smażyć około 1 minuty.Wlać
piwo i dusić wszystko około 2 minut, aż
alkohol wyparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje.Na patelnię wrzucić pokrojone
grzyby, posolić i smażyć na większym ogniu ok. 10 minut.Wlać kremówkę, dodać
koper, zmniejszyć ogień i dusić całość kilka minut. Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z
makaronem, sosem lub
ziemniakami.Smacznego :)