Wykonanie
Składniki:-800g ładnej wąskiej
pręgi wołowej-
czosnek-
sól,
pieprz-500g świeżych
prawdziwków-
cebula-2 ząbki
czosnku-łyżka
soku z cytryny-
sól,
pieprzolej, pół kostki
masła200ml
śmietanki 30%Wykonanie:Pręgę myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy na ok.1 , 5 cm kawałki.Na rozgrzaną patelnię dajemy troche
oleju i łyżkę
masła. Układamy
mięso i smażymy, Gdy opieczemy wszystkie kawałki, dajemy
sól,
pieprz,
czosnek, podlewamy odrobiną
wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok.godziny. Czas może być różny, bo to zależy od
mięsa, poprostu sprawdzamy czy mękkie.
Grzyby płuczemy pod bieżącą
wodą, dajemy na sitko do osączenia.
Cebulkę kroimy w kostkę smażymy na
maśle na złoto, dodajemy grzyby/większe kapelusze przekrawamy na pół/, dodajemy resztę
masła, smażymy mieszając. Następnie podlewamy
śmietaną , doprawiamy
solą ,
pieprzem ,
sokiem z cytryny, Dusimy chwilę , żeby sos zgęstniał.Posypujemy zieloną
pietruszką.Podajemy z
ziemniakami.