ßßß Cookit - przepis na Wigilijny barszcz wg Magdy Gessler

Wigilijny barszcz wg Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

W ubiegłym roku szukałam przepisu na barszcz,
który by mnie zachwycił.
Przeszukałam wiele blogów, znalazłam kilka interesujących przepisów, ale wybrałam ten.
Barszcz okazał się wyjątkowy, o intensywnym smaku i cudownym kolorze.
W tym roku także zagości na moim wigilijnym stole.
Wam również gorąco polecam :)
Składniki:
5 kg buraków (obranych i pokrojonych )
5 kapeluszy prawdziwków lub 20 podgrzybków suszonych
3 liście laurowe
5 ziaren ziela ang.
2 goździki
10 ziaren pieprzu
kminek
4 pory z liśćmi
10 cebul
ocet dębowy (dałam jabłkowy)
obierki z 4 sztuk szarej renety
5 ząbków czosnku, lekko zgniecionych
Pory i cebulę w skorupkach upiec w piekarniku, do momentu aż skorupki będą ciemne. Buraki zalać zimną wodą, dodać grzyby. Gotować powoli,dodając ziele angielskie, pieprz, goździki i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać upieczone pory i cebulę (umieścić na sitku). Gdy barszcz zacznie się gotować, zahartować go 3 łyżkami octu. Gotować powoli, aż buraki zmiękną. Wyrzucić cebulę i pora. Dodać obierki z jabłek (dałam 2 jabłka) i czosnek.
Zostawić na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedzić i podgrzać ( nie gotować ), doprawić do smaku. Ja dodaję sól, mielony pieprz czarny, sok z cytryny i miód.
Smacznego :)
Źródło przepisu Tu
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/11/Wigilijny-barszcz-Magdy-Gessler.html