Wykonanie
W ubiegłym roku szukałam przepisu na barszcz,który by mnie zachwycił.Przeszukałam wiele blogów, znalazłam kilka interesujących przepisów, ale wybrałam ten.Barszcz okazał się wyjątkowy, o intensywnym smaku i cudownym kolorze.W tym roku także zagości na moim wigilijnym
stole.Wam również gorąco polecam :)

Składniki:5 kg
buraków (obranych i pokrojonych )5 kapeluszy
prawdziwków lub 20 podgrzybków suszonych3
liście laurowe5 ziaren ziela ang.2
goździki10 ziaren
pieprzukminek4
pory z liśćmi10
cebulocet dębowy (dałam
jabłkowy)obierki z 4 sztuk szarej renety5 ząbków
czosnku, lekko zgniecionych
Pory i
cebulę w skorupkach upiec w piekarniku, do momentu aż skorupki będą ciemne.
Buraki zalać zimną
wodą, dodać
grzyby. Gotować powoli,dodając
ziele angielskie,
pieprz,
goździki i szczyptę
kminku. Nie solić. Dodać upieczone
pory i
cebulę (umieścić na sitku). Gdy barszcz zacznie się gotować, zahartować go 3 łyżkami
octu. Gotować powoli, aż
buraki zmiękną. Wyrzucić
cebulę i
pora. Dodać obierki z
jabłek (dałam 2
jabłka) i
czosnek.Zostawić na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedzić i podgrzać ( nie gotować ), doprawić do smaku. Ja dodaję
sól, mielony
pieprz czarny,
sok z cytryny i
miód.Smacznego :)Źródło przepisu Tu