ßßß
Składniki: ( na 8 bułeczek )500 g ciasta francuskiego ( 2 opakowania )8 większych pieczarek300 g liści szpinaku1 ząbek czosnku1 szalotka120 g sera pleśniowego1 jajko1 łyżka kminku3 łyżki oleju
Sposób wykonania:Szpinak oczyścić, odciąć łodyżki, liście umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, odkroić trzonki. Kapelusze smażyć ok. 4 minut na połowie rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia lekko posolić. Wystudzić. Na reszcie oleju podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać pokrojony czosnek, a następnie odłożony szpinak i dusić do miękkości ok. 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Masę szpinakową odcisnąć z nadmiaru wody.Jeden płat ciasta umieścić na posypanej mąką stolnicy. Lekko rozwałkować. Wyciąć 8 kółek nieco większych od pieczarek. Na każdym kółku umieścić kawałek sera, na nim porcję szpinaku, kapelusz pieczarki i ponownie kawałek sera.Drugi kawałek ciasta obsyspać kminkiem i lekko rozwałkować, tak aby kminek w nie wniknął. Wyciąć 8 nieco większych niż poprzednio kółek .Jajko roztrzepać i posmarować brzegi ciasta. Nakładać je na przygotowane wcześniej kółka z farszem. Brzegi ciasta zawijać pod spód i dobrze odcisnąć. Wierzch każdej bułeczki posmarować jajkiem.Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 180 C.Smacznego :)