Wykonanie
Natknęłam się ostatnio na
pieczarki - giganty (łudzę się, że urosły tak ogromne naturalnie i bez wspomagania). Nie mogłam się oprzeć, żeby kilku nie kupić, bo do nadziewania i zapiekania były po prostu idealne.Bardzo lubimy
szpinak i to on dziś znalazł się w pieczarkach ;)Razem z
mozzarellą i
serem pleśniowym :)Wszystko smakowało świetnie :)
Składniki :kilka dużych
pieczarek, moje miały średnicę dobrych 10-12 cmduże opakowanie liści
szpinaku2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłakilka łyżek startej
mozzarelliser pleśniowyodrobina
olejusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Pieczarki myję, obcinam ogonki (przydadzą się do jajecznicy), układam wnętrzem kapelusza do dołu i zostawiam by ociekły. Płaską blachę lekko natłuszczam
olejem, układam
pieczarki - tym razem wnętrzem do góry. Oprószam je lekko
solą i posypuję startą
mozzarellą.Na patelni rozpuszczam
masło, przekładam partiami
szpinak i mieszając smażę, aż zmniejszy objętość i
zrobi się szklisty. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem.
Szpinak przekładam do
pieczarek, a na górze każdej układam dodatkowo po kilka kawałków
sera pleśniowego. Wszystkie oprószam
pieprzem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. pół godziny.