Wykonanie
Nie da się ukryć, że uwielbiam
grzyby ! Jem je często i zbieram, kiedy jest na nie
pora, a ja mam czas.
Grzyby to świetna przystawka do obiadu, zwłaszcza n adziewane
pieczarki. Aromatyczne
pieczarki nadziewam czym się da. Tym razem spróbowałam zrobić nadzienie ze
szpinakiem. Do farszu wykorzystałam również trzonki
pieczarek, które pokroiłam i usmażyłam na
maśle. Wymieszałam je ze
szpinakiem i
mozzarellą i w ten sposób powstało pyszne nadzienie.
Nadziewane
pieczarki są dekoracyjne i wzbudzają zainteresowanie. Idealnie pasują na wielkanocny stół. Moje świąteczne przepisy często zawierają
grzyby. Z
pieczarek można wyczarować bardzo ciekawe dania. Pieczarkowa przystawka do obiadu to zapiekane
pieczarki w piekarniku. Dosłownie kilka minut i przystawka jest gotowa.
4 porcjeSkładniki:8 dużych
pieczarek100 g baby
szpinakusól i
pieprz do smaku3 łyżki
masła1 mała
cebula50 g utartej
mozzarella + 2 łyżki do posypania
Odetnij trzonki od kapeluszy i pokrój w drobną kostkę. Obierz
cebulę i drobno pokrój. Usmaż
grzyby razem z
cebulą na
maśle. Dodaj
szpinak i smaż aż
szpinak zwiędnie ale wciąż będzie ładnie zielony. Dopraw
solą i
pieprzem. Usmażone
grzyby i
szpinak lekko przestudź po czym wymieszaj z
serem. Napełnij kapelusze nadzieniem, posyp
serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC. Piecz przez około 25 minut. Podawaj na gorąco jako przystawkę do obiadu lub jako przekąskę. Smacznego!