Wykonanie
Przyznam szczerze, że na samo wspomnienie o smaku tego
mięsa natychmiast robię się głodna. Jest łatwe w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i z pewnością warto je zrobić. Przepis należy do
grona moich ulubionych. Bardzo polecam!
Składniki:- 5-6 plasterków
schabu,-
sól,
pieprz, 2 ząbki
czosnku,
sól morska prowansalska,- 1
cebula,- kilka
pieczarek,- 1/2
cukinii,- 2-3 garście liści
szpinaku,- 1 łyżka
masła,-
mozzarella.
Schab kroimy na plastry, przyprawiamy z obu stron
solą i
pieprzem. Podsmażamy na suchej patelni - tylko do zmiany koloru.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na tej samej patelni rozpuszczamy
masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Po chwili dodajemy umyte i osuszone liście
szpinaku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy
cukinię - umytą i pokrojoną w kostkę (nie obieramy) oraz przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Przyprawiamy
solą. Na schabie rozkładamy podsmażone warzywa. Na patelnię wlewamy 1/2 szklanki
wody, doprowadzamy do wrzenia. Powstały sos przelewamy do naczynia z
mięsem i warzywami. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na plasterki
pieczarki. Posypujemy
solą prowansalską. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startą
mozzarellą. Zapiekamy. Smacznego!