Wykonanie
To ciasto łączy w sobie dwa tradycyjnie polskie smaki -sernik
waniliowy i murzynka.Przygotowanie nie stwarza żadnych problemów,smakuje wybornie i prezentuje się całkiem nieźle.Czego chcieć więcej ...

Składniki:masa serowa500 g
sera białego mielonego dwukrotnie250 g
mascarpone4
jajka (
białka i
żółtka oddzielnie)2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków
cukier wanilinowy1
budyń waniliowymasa czekoladowa125 g
masła1 szklanka
mleka2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru50 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki
mąki pszennej3
jajka (
białka i
żółtka osobno)

Sposób wykonania:
Mleko,
masło, połamaną
czekoladę,
kakao i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę i
sodę przesiać, dodać
żółtka i masę
czekoladową. Wymieszać mikserem, krótko, do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy serowej.
Sery,
żółtka,
cukry i
budyń zmiksować na jednolitą masę.Wszystkie
białka, z odrobiną
soli ubić na sztywną pianę. Podzielić na połowę. Jedną część dodać do masy serowej, drugą do czekoladowej. Jedną i drugą masę delikatnie wymieszać z
białkami.Blachę o wymiarach 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej. Na nią, łyżką kłaść kleksy z masy serowej. Znów wylać masę
czekoladową i kleksy z
sera.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać
cukrem pudrem, bądź polać
polewą czekoladową.Smacznego :)

Źródło inspiracji TU