ßßß
Składniki:masa serowa500 g sera białego mielonego dwukrotnie250 g mascarpone4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)2/3 szklanki drobnego cukru do wypiekówcukier wanilinowy1 budyń waniliowymasa czekoladowa125 g masła1 szklanka mleka2 łyżki kakao3/4 szklanki cukru50 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka sody oczyszczonej2 szklanki mąki pszennej3 jajka (białka i żółtka osobno)
Sposób wykonania:Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia. Mąkę i sodę przesiać, dodać żółtka i masę czekoladową. Wymieszać mikserem, krótko, do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy serowej.Sery, żółtka, cukry i budyń zmiksować na jednolitą masę.Wszystkie białka, z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Podzielić na połowę. Jedną część dodać do masy serowej, drugą do czekoladowej. Jedną i drugą masę delikatnie wymieszać z białkami.Blachę o wymiarach 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej. Na nią, łyżką kłaść kleksy z masy serowej. Znów wylać masę czekoladową i kleksy z sera.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą czekoladową.Smacznego :)
Źródło inspiracji TU