ßßß
Składniki:biszkopt6 jajek1 szklanka drobnego cukru do wypieków100 g mąki ziemniaczanej220 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia80 ml olejumasa budyniowa (można zastąpić gotową masą karpatkową)2 budynie waniliowe1 cukier wanilinowy1 łyżka mąki3 szklanki mleka5 łyżek cukru200 g masła (w temp. pokojowej)ponadto2 kg jabłekcukier (według uznania i słodkości jabłek)1 łyżeczka cynamonu4 łyżeczki żelatyny3/4 szkl. soku jabłkowego do nasączeniagranola do posypania
Sposób wykonania:Przygotować ciasto na biszkopt.Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Do błyszczącej masy białkowej dodawać po 1 żółtku. Cały czas miksując wlać olej. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski z masą jajeczną i delikatnie połączyć.Blaszkę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewając, uprażyć. Kiedy jabłka będą ładnie rozprażone, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia.Wsypać żelatynę i dobrze wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.Przygotować masę. 2 szklanki mleka zagotować. Budynie, mąkę, cukry i szklankę mleka dobrze wymieszać. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć. Odstawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.Krem podzielić na pół.1 biszkopt nasączyć połową soku jabłkowego. Wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć,wyłożyć pozostałe jabłka i krem. Całość posypać granolą (przepis na granolę znajdziecie TU ) lub startą czekoladą.Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki.Smacznego :)