Wykonanie
To drugi przepis na szarlotkę królewską na moim blogu,a nie wiem czy ostatni, bo ciasta z
jabłkami to ulubione wypieki mojej córki.Szarlotka jest lekka, z masą budyniową, na puszystym
biszkopcie, dodatkowo nasączonym
sokiem jabłkowym.Ciasto wykończyłam domową granolą, która świetniekomponuje się z prażonymi
jabłkami i
cynamonem.Polecam miłośnikom łagodnych smaków :)

Składniki:
biszkopt6
jajek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków100 g
mąki ziemniaczanej220 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 ml
olejumasa budyniowa (można zastąpić gotową masą karpatkową)2 budynie
waniliowe1
cukier wanilinowy1 łyżka
mąki3 szklanki
mleka5 łyżek
cukru200 g
masła (w temp. pokojowej)ponadto2 kg
jabłekcukier (według uznania i słodkości
jabłek)1 łyżeczka
cynamonu4 łyżeczki
żelatyny3/4 szkl.
soku jabłkowego do nasączeniagranola do posypania

Sposób wykonania:Przygotować ciasto na
biszkopt.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Do błyszczącej masy
białkowej dodawać po 1
żółtku. Cały czas miksując wlać
olej.
Mąki połączyć z
proszkiem do pieczenia, przesiać do miski z masą jajeczną i delikatnie połączyć.Blaszkę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewając, uprażyć. Kiedy
jabłka będą ładnie rozprażone, dodać
cukier i
cynamon, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia.Wsypać
żelatynę i dobrze wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.Przygotować masę. 2 szklanki
mleka zagotować. Budynie,
mąkę,
cukry i szklankę
mleka dobrze wymieszać. Wlać na gotujące
mleko i ugotować gęsty
budyń. Przykryć. Odstawić do ostygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.Krem podzielić na pół.1
biszkopt nasączyć połową
soku jabłkowego. Wyłożyć połowę
jabłek. Na
jabłka połowę kremu. Przykryć drugim
biszkoptem.
Biszkopt nasączyć,wyłożyć pozostałe
jabłka i krem. Całość posypać granolą (przepis na granolę znajdziecie TU ) lub startą
czekoladą.Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki.Smacznego :)