Wykonanie

Sezonowe warzywa staram się maksymalnie wykorzystywać przy gotowaniu. Od dłuższego czasu w lodówce, co parę dni pojawia się spory kawałek dyni. Za każdym razem mam już jakiś pomysł na wykorzystanie, a domownicy nie wierzą, że można coś jeszcze wymyślić i przewidują, że prędzej
dynia się zepsuje, niż trafi na talerze. Zawsze wygrywam tę walkę z
brakiem wiary w moje możliwości. W razie czego można zrobić gar zupy dyniowej, zamrozić porcjami i
mieć szybki obiad na dni, kiedy nie chce się nic, a jeść trzeba ;). Wracając do przepisu, tym razem powstała
tarta, po pierwsze z
mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze nie do końca stężał, ale musiałam wykorzystać ostatnie momenty dziennego światła. Spróbujcie koniecznie tej nieklasycznej wersji tarty :)Składniki (forma o śr. 30 cm):- 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1/2 szklanki
mąki krupczatki- 1
żółtko- 5 łyżek
cukru- szczypta
soli- 1/4 szklanki
oleju rzepakowego- 4 łyżki zimnego
masła- 150 g
jogurtu naturalnegoW malakserze z ostrzem wymieszaj
mąkę,
sól i
cukier. Dodawaj
masło po łyżce, aż się wchłonie (włączaj na chwilę malakser). Następnie dodaj
żółtko, wymieszaj z masą. Dodaj
olej i
jogurt, krótko mieszaj w malakserze, aż całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmij tartę, wyciągnij
fasolę i papier. Piecz kolejne 5-8 minut, aż
tarta się przyrumieni.
Potem wyciągnij i zostaw do ostygnięcia.Krem:- 2 szklanki puree
dyniowego- 3 łyżki
cukru brązowego- 1 łyżka
miodu- 1
czekolada mleczna 100g- 2 łyżki
kakao- 5 łyżek
kaszy jaglanej preparowanej (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na kremową masę. Wyłóż nią tartę i przełóż do zamrażalnika (minimum 1h). Jeśli chcesz
mieć mocno zbity krem, jeśli wystarczy Ci lekko lejący przełóż do lodówki (kilka godzin).