Wykonanie

To drugie moje ciasto
marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z
migdałami, bez grama tłuszczu- taki
marchewkowy biszkopt.To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi
orzechami i
ananasem, przełamane
bitą śmietaną z
serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak
sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW).Przy najbliższej okazji upiekę tamto
biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. (click)

A swoją
drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.Składniki:150 g
mąki pszennej160 g
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)100 ml
oleju (u mnie
słonecznikowy)3 małe
jajka,1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich1/2 szklanki posiekanych, odsączonych
ananasów z puszki1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej
marchewki( ok 125 g
marchewki przed odciśnięciem)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepujemy
jajka z
olejem.Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy
marchewkę,
orzechy i
ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników.Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem,
margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce.Krem z
serka mascarpone i
śmietany:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietany 36%3 łyżki
cukru pudruDo lekko ubitej
śmietany z
cukrem, porcjami dodajemy
mascarpone.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy
orzechami włoskimi i
cynamonem.
