ßßß
To drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt.To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW).Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. (click)
A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.Składniki:150 g mąki pszennej160 g cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)3 małe jajka,1 szklanka posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników.Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce.Krem z serka mascarpone i śmietany:250 g serka mascarpone250 ml śmietany 36%3 łyżki cukru pudruDo lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem.