ßßß Cookit - przepis na Marchewkowiec

Marchewkowiec

nazwa

Wykonanie

To drugie moje ciasto marchewkowe. Pierwsze zrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt.
To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW).
Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. (click)
A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.
Składniki:
150 g mąki pszennej
160 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)
100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)
3 małe jajka,
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki
1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników.
Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce.
Krem z serka mascarpone i śmietany:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/10/marchewkowiec.html