Wykonanie

Pikantna
tarta z
porami ze względu na walory smakowe i odżywcze ( zawiera spoooro kalorii) może posłużyć za cały posiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno, więc doskonale nadają się na piknik lub brunch.Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta,
boczku,
śmietany ,
jajek i
gałki muszkatołowej. Warianty quiche są niezliczone, jednakże charakerystyczną rzeczą jest gęste nadzienie z
jajek ,
śmietany lub
mleka czy
sera.Na spód tarty możemy wybrać: ciasto
chlebowe, kruche lub francuskie. Nie zawsze jednak moża ich użyć zamiennie.Ciasta
chlebowego użyjemy przy farszu warzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne
ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym
ser,
jajka i
parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć.W mojej quichowej wariacji zamiast
boczku użyłam tyrolskiego
szpeku (speck dell’Alto Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone
pory, a całość lekko złagodziłam delikatną
ricottą. Wśród składników na farsz nie ma
soli, ponieważ
szpek jest już sam w sobie dosyć słony.

Ciasto:250 dag
mąki120 dag
masła2-4 łyżki lodowatej
wody1
jajkosólSchłodzone
masło siekamy z
mąką, dodajemy
jajko,
sól i trochę lodowatej
wody. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min.Nadzienie:250 gr
serka ricotta2 duże
pory100 g tyrolskiego
szpeku w plasterkach (
szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki,
boczku)1/3 szklanki bialego
wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry)4
jajka70 gr startego
żółtego sera ( u mnie ementaler)3 łyżki gęstej
śmietanygałka muszkatołowapieprzPory myjemy i kroimy na kawałki. Następnie dusimy do miękkości na łyżce tłuszczu. Do miekkich
porów dodajemy pokrojony na małe kawałeczki
szpek. W przypadku
boczku, należy najpierw podsmażyć
boczek na osobnej patelni, a
potem dodać do miekkich
porów. Całość podlewamy
winem i pozwalamy mu wyparować.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Jajka rozkłócamy ze
śmietaną, dodajemy
serek ricotta, starty na dużych oczkach
ser żółty, przyprawiamy
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Pory ze
szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy.

Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania
spodu.Tartę dekorujemy pierścieniami
pora i
szpekiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 40 minut.
