Wykonanie

Zapraszam na doradę królewską z piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację.Gdzieś czytałam, że dorada była ulubioną
rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe
mięso, oraz delikatny smak. Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale), czy na surowo jako składnik sushi.Królową
mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego paska- półksiężyca, przypominającego koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda)Przepisem na tą
rybkę biorę udział w konkursie u
Margarytki “7 Urodziny” (click)Zapraszam serdecznie na królewską ucztę J

Składniki na 2 porcje:2 świeże doradypęczek
natki pietruszki4 listki
szałwi( lub parę gałązek
tymianku)2 ząbki
czosnkusól,
pieprzpomidorki koktajloweparę czarnych
oliwek (bez pestek)2 łyżki
oliwy z oliwekRyby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy
solą( również wewnątrz) . Do środka
ryby wkładamy 1 ząbek
czosnku i 2 listki
szałwi lub gałązkę
tymianku. Posypujemy
pieprzem i układamy w brytfance.
Rybki posypujemy posiekaną
pietruszką, dodajemy pokrojone w plasterki
oliwki i połówki
pomidorków. Całość skrapiamy nitką
oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut.Upieczoną
rybę podajemy z pieczonymi
ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką
sałat skropioną
oliwą i
octem balsamicznym.