ßßß Cookit - przepis na Dorada po śródziemnomorsku

Dorada po śródziemnomorsku

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na doradę królewską z piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację.
Gdzieś czytałam, że dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak. Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale), czy na surowo jako składnik sushi.
Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego paska- półksiężyca, przypominającego koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda)
Przepisem na tą rybkę biorę udział w konkursie u Margarytki “7 Urodziny” (click)
Zapraszam serdecznie na królewską ucztę J
Składniki na 2 porcje:
2 świeże dorady
pęczek natki pietruszki
4 listki szałwi( lub parę gałązek tymianku)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
parę czarnych oliwek (bez pestek)
2 łyżki oliwy z oliwek
Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1 ząbek czosnku i 2 listki szałwi lub gałązkę tymianku. Posypujemy pieprzem i układamy w brytfance. Rybki posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut.
Upieczoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką sałat skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/11/dorada-po-srodziemnomorsku.html