Wykonanie

Strudel to jeden z deserów, które nieodłącznie kojarzą mi się z jesienią i zimą.Pierwszy raz skosztowałam prawdziwy appel strudel, przy okazji bożonarodzeniowych jarmarków, jednego z najpiękniejszych obyczajów Południowego Tyrolu. Wstyd się przyznać, ale spróbowałam chyba ze cztery różne strudle. I każdy był inny, a to pod względem nadzienia, ekstra dodatków, czy kruchości ciasta. Właśnie to super cienkie i kruche ciasto skutecznie odstraszało mnie od popełnienia tyrolskiego appel strudel. Zawsze używałam
ciasta francuskiego, aż do wczoraj...
Powiem Wam, że juz nigdy do strudla nie użyję innego niż z oryginalnej receptury.Ciasto robi siś dość łatwo i dobrze się zagniata, jest elestyczne i nie klei się do blatu. Jedyną trudnością może być cieniusieńke rozwałkowanie ciasta. Tradycja głosi, że musi być tak cieniutka, aby można było czytać słowa miłosnego listu, umieszczonego pod płatem ciasta. ... Jakie romantycznie, prawda?Niestety, próby listowej nie wykonałam…, bo nie miałam pod ręką żadnego listu ! he he Ale rozwałkowalam jak najcieniej umiałam i zaciskałam kciuki, aby nie rozerwało się przy nadziewaniu i zawijaniu.Jak widzicie na zdjeciu, moj strudel trochę się rozklapał. Nie wiem , czy to “wina” dość rzadkiego nadzienia, czy zdbyt luźnego zawijania. Zapewniam, że w smaku wyszedl przepyszny. Już wiem, że następnym razem zrobię z
jabłkami.Pomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni”

Składniki na ciasto:250 g
mąki pszennej1
jajko1 łyżka miękkiego
masła2 łyżki
oleju½ szklanki
wody temp. pokojowaSkładniki nadzienia:400 g
serka ricotta4-5 łyżek
białego cukru2
żółtka2 łyżki
mączki ze zmielonych
migdałów( można zastąpic mączką
ryżową lub proszkiem budyniowym)3 średnie
gruszki2-3 łyżki
brązowego cukru (zależy od słodkości
gruszek)1 łyżeczka
cynamonu70 g
rodzynek1 kieliszek bialego rumu+
wodaNa stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
żółtka,
olej i połowę
wody( ¼ szklanki, tyle powinno wystarczyć). Przy pomocy noża łączymy składniki mokre z suchymi. Gdy ciasto zacznie się zbijać w grudki zaczynamy zagniatać ręcznie. Wyrabiamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i nabierze jedwabistej konsystencji.Z gotowego ciasta formujemy kulę, smarujemy ją odrobiną
oleju, wkładamy do szklanej miseczki ( przykrywamy folią), a miseczkę do uprzednio ocieplonego w piekarniku garnka. Ciasto odstawiamy na 30 minut.W czasie gdy ciasto leżakuje obieramy
gruszki i kroimy je w kosteczkę. Pokrojone
gruszki posypujemy
brązowym cukrem i
cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 min., żz
gruszki puszczą sok.
Rodzynki namaczamy w odrobinie gorącej
wody i
rumu. Rospuszczamy
masło i odstawiamy do ostygnięcia.W osobnej misce miksujemy
ricottę, dodajemy
cukier, po jednym
żółtku i mączkę
migdałową.Przystępujemy do wałkowania ciasta. Ja wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko obsypanego
mąką. Wałkująa ciasto staramy się nadać mu formę prostokata 40 x 30 cm. Idealne ciasto na strudel powinno być prawie przezroczyste. I da się to wykonać, ponieważ jest ono niesamowicie elestyczne.Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym
masłem. Do miski z
ricottą dodajemy odciśnięte
rodzyni i
gruszki. Nadzienie rozładamy na cieście pozostawiając 3 cm “margines” wzdłuż wszystkich
boków.Brzegi krótszych
boków zawijamy do środka, a następnie pomagając sobie papierem, na którym rozwałkowaliśmy ciasto, rolujemy cały strudel.Zwinięty strudel, wraz z papierem delikatnie przenosimy na blaszkę i smarujemy
masłem również z wierzchu. Strudel pieczemy ok 30-40 min. wpiekarniku nagrzanym do 190 ° C. Upieczone ciasto nie ma brązowej skórki, pozostaje ona biała z lekkimi ciemnymi plamkami- tam gdzie wystawało nadzienie. Ciasto zaraz po upieczeniu jest sztywne i twarde. W miarę stygnięcia staje się zupełnie miękkie.Ciasto studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.W tej wersji ciasto zawinęłam do środka strudla.
Powiem szczerze, że następnym razem nadzienie ułożę wąskim paskiem na dole prostokąta. Zawijając, ciasto pozostaje na zewnątrz, a wewnątrz pozostaje pyszne nadzienie.Smacznego)