Wykonanie

Moja rodzinka za kawałek dobrej pizzy da się pokroić)) Dla starszej magłaby istnieć tylko patatosa(ziemniaczana- czytaj z frytkami), młodsza gustuje w pizzy z
szynką i
pieczarkami. Tatuś lubi zdecydowane smaki:
kiełbasa z gorzkawą czerwoną
cykorią. Natomiast ja, zawsze wybieram te lżejsze: z
serkiem ricotta i
pomidorkami koktajlowymi, lub z grillowanymu warzywami.Tak Wam
powiem szczerze, że troszkę mi sie już znudziły wciąż te same smaki. Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam
drożdżowe ślimaczki z
szynką i
serem, o smaku pesto i tradycyjne z
pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu). Do
ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast
oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki bardzo aromatycznego
oleju rydzowego.
Potem wystarczy tylko równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście, zwinąć w roladę i przy pomocy nici dentystycznej wycinać idealne krążki.Ślimaczki wyszły pulchne, miękkie i bardzo aromatyczne. Nawet mój sceptyczny mąż przekonał się, że pesto nadaje się nie tylko do
makaronu)Ta propozycją biorę udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku”

Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków):200 g semoliny( lub
kaszy manny)400 g
mąki chlebowej16 g
drożdży1 łyżka
cukru1¾ łyżeczki
soli4 łyżki
oleju rydzowego260 ml letniej
wody100 ml
mlekaSkładniki na farsz:200 g
szynki300 g
sera mozzarella( lub innego ciągnącego się)2 łyżki domowego pesto3 łyżki gestego
przecieru pomidorowego, lub
pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkęulubione
zioła( u mnie
oregano),
sezamDo letniego
mleka dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
mąki i
cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn
drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki:
sól,
olej rydzowy,
wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski, pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny)Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną
maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden
plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków
szynki i
sera. Posypujemy
ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia. Analogicznie post ęujemy z drugim
platem, który zamiast pesto smarujemy
pomidorami.

Blaszkę ze ślimaczkami wstawiamy do nagrzanego do maksimum piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 15
miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto

Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu.

