Wykonanie
Kolejna słodka propozycja z
malinami. Lekkie, delikatne ciasto
biszkoptowe przełożone masą
serową i zatopionymi na wierzchu
malinami w
galaretce bardzo smakowało moim domownikom. Może wielu z Was przerażać ilość użytej
śmietany. Jednakże jest to konieczne, aby uzyskać pyszny
serek. Tak sporządzony używam również do naleśników. Robię go wówczas, gdy nazbiera mi się większa ilość
śmietany, którą zlewam systematycznie z zakupionego na targu
mleka.
Składniki na
biszkopt (na prostokątną formę o wym. 28 x 40 cm) :6
jajek¾ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru z
wanilią12 dag
mąki pszennej7 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytrynySkładniki na masę
serową :1 litr kwaśnej
śmietany (użyłam wiejskiej )2 litry
mleka7
jajek1
cukier wanilinowy (16 g)1 szklanka
cukru pudru20 dag
masła2-3 łyżeczki esencji cytrynowejSkładniki na
galaretkę malinową :2
galaretki malinowe½ litra wrzącej
wody75 dag
malin2 -3 łyżki
cukruWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier i 2 łyżeczki
cukru z
wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.Obie
mąki i proszek dokładnie mieszamy i powoli przesiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając ( ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki ). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta i kroimy wzdłuz na dwa placki.Wykonanie masy serowej :
Mleko zagotowujemy.
Śmietanę i
jajka miksujemy wraz z
cukrem wanilinowym i wlewamy do gorącego
mleka. Ciągle mieszając trzymamy na otwartym ogniu, doprowadzając prawie do zagotowania, aż powstanie
twaróg. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Odcedzamy na sitku.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem. Porcjami dajemy
twaróg i stale ucieramy mikserem. Pod koniec ucierania dodajemy esencję
cytrynową.
Wykonanie przekładańca :
Maliny oczyszczamy , płuczemy i układamy na papierowym ręczniku do osuszenia. We wrzątku rozpuszczamy
galaretki i odstawiamy do przestudzenia.²⁄³ ilości masy serowej smarujemy jeden placek. Przekładamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy. Wybieramy dorodniejsze
maliny (ok. 30 dag) i układamy na wierzchu ciasta. Pozostałe
maliny mieszamy z
cukrem i przecieramy przez sitko. przetarte dajemy do
galaretki i dokładnie mieszamy. Tężejącą
galaretką zalewamy
maliny ułożone na wierzchu ciasta. Przekładaniec wkładamy do lodówki.