Wykonanie
W tym roku
maliny w moim ogrodzie niespodziewanie bardzo obrodziły. Sezon na te aromatyczne i bardzo smaczne
owoce u mnie w dalszym ciągu trwa, a gdy warunki pogodowe będą sprzyjające zbiór
malin może jeszcze potrwać.Korzystam więc z tych darów natury i wykorzystuję je maksymalnie w mojej kuchni.Oczywiście nie może zabraknąć ciast z
malinami.Dzisiaj wystawiam W KUCHENNYM OKNIE proste w wykonaniu, lekkie,
biszkoptowe ciasto z musem
malinowym i
bitą śmietaną. Aby ciasto mogło uzyskać postać torcika do warstwy owocowej jak i śmietanowej dodałam
żelatyny, natomiast
biszkopt przed jego upieczeniem posypałam pokruszonymi
bezami dzięki
czemu uzyskałam kruchą, smaczną
bezową kruszonkę.Ten
biszkoptowy torcik z
malinami,
bitą śmietaną i
bezami jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem, który śmiało
mogę zaliczyć do udanych. Jest smaczny i szybko znika ze stołu. Polecam !
Składniki
biszkoptu (forma o wym.28x40cm):6
jajek¾ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru z
wanilią12 dag
mąki pszennej7 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytrynyok. 100g pokruszonych bezSkładniki warstwy malinowej :600g
malin¾ szklanki
cukru2
galaretki malinoweSkładniki warstwy śmietanowej :800 ml
śmietanki3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowego3 - 4 łyżeczki
żelatynyWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier i 2 łyżeczki
cukru z
wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając (ja odstawiam mikser i mieszam za pomocą dużej łyżki). Ciasto wylewamy delikatnie do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy pokruszonymi
bezami. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Biszkopt łatwiej kroi się, gdy upieczemy go wcześniej, np. w przeddzień przekładania.Wykonanie warstwy malinowej :
Maliny oczyszczamy , płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody. Przecieramy przez sitko. Przecier uzupełniamy
wodą do objętości 1 litra, dodajemy
cukier, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i natychmiast rozpuszczamy
galaretki stale mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu się
galaretek odstawiamy do przestudzenia. Gdy przecier malinowy zacznie wyraźnie tężeć wykładamy na dolny blat
biszkoptowy i wkładamy do lodówki do całkowitego zatężenia.Wykonanie warstwy śmietanowej :
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec
cukier puder i
cukier wanilinowy.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy jak najmniejsża ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby
żelatyna nie chciała się rozpuścić). Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do ubitej
śmietamy, mieszając łyżką lub robotem ręcznym na małych obrotach.Natychmiast wylewamy na zatężałą
galaretkę i wkładamy ponownie do lodówki.Gdy
bita śmietana wyraźnie stężeje, nakładamy delikatnie
biszkoptowy blat z
bezą, leciutko dociskamy palcami. Ciasto wkładamy do lodówki.Najlepiej smakuje, gdy na jakiś czas przed podaniem wyjmiemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Polecam również :