ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE wystawiam delikatny sernik na zimno z dodatkiem ajerkoniaku na biszkoptowym spodzie. Na warstwie serowej położona jest galaretka wzbogacona musem malinowym, a na samym wierzchu kuleczki bitej śmietany lekko posypane kakao.
Ten sernik jest moim kolejnym kulinarnym eksperymentem i mogę śmiało zaliczyć go do udanych, bo jest bardzo smaczny. Polecam :)
Składniki na biszkopt * (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm):
¾ szkl. cukru
4 jajka
80 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując gotowy spód tortowy .
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.
Warstwa serowa :
700g serka mascarpone lub kremowgo, śmietankowego o gęstej konsystencji
1-1½ szklanki ajerkoniaku
½ szklanki cukru pudru
400 ml śmietanki 30%
6 łyżeczek żelatyny + zimna woda + wrzątek
Warstwa owocowa :
500 - 600 g świeżych malin (poza sezonem mogą być mrożone)
5 łyżek cukru
2 galaretki malinowe
woda jako uzupełnienie przecieru malinowego do obj. 1litra
Warstwa śmietanowa :
500ml śmietanki
2 pełne łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
kakao do posypania
Wykonanie biszkoptu :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.
Wykonanie warstwy serowej :
Serek miksujemy na małych obrotach, wlewając wąskim strumieniem ajerkoniak. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników i umieszczamy w lodówce. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (można ewentualnie podgrzać, gdyby nie chciała się rozpuścić, ale nie gotować!).
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Porcjami dodajemy do schłodzonego serka i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wlewamy cieniutkim strumieniem jeszcze ciepłą, płynną żelatynę. Całość delikatnie, dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Zanim włożymy do lodówki możemy wykonać za pomocą szpatułki z ząbkami wzorek (nie koniecznie), wówczas nasze ciasto będzie efektowniej wyglądać, a galaretka będzie mocniej trzymać się warstwy serowej.
Wykonanie warstwy owocowej :
Maliny płuczemy, osączamy z wody, miksujemy i przecieramy przez sitko. Odmierzamy ilość uzyskanego przecieru. Do oddzielnego naczynia wsypujemy galaretki i zalewamy wrzątkiem w ilości będącej uzupełnieniem przecieru do objętości 1 litra. Schładzamy w lodówce, a gdy zacznie tężeć wylewamy na warstwę serową. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zatężenia galaretki.
Wykonanie warstwy śmietanowej :
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( ewentualnie podgrzewamy, gdyby nie chciała rozpuścić się, pamiętając o tym, aby nie doprowadzić do wrzenia).
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dajemy cukier puder, cukier wanilinowy i cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę. Całość mieszamy na małych obrotach, tylko do dokładnego wymieszania się składników. Wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o średncy otworu 9 mm.
Nakładamy na galaretkę kuleczki śmietanowe jedna obok drugiej. Wierzch opruszamy niewielką ilością kakao. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/09/SERNIK-NA-ZIMNO-Z-GALARETKA.html