Wykonanie
Delikatne, nie za słodkie, lekko
winne ciasto
biszkoptowe przełożone cienkimi warstwami kremu
ananasowego i nadzienia
jabłkowego z
galaretką cytrynową. Wierzch posypany jest wiórkami
białej czekolady. Lekkie, smaczne i efektownie prezentuje się na
stole. Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów, który
mogę śmiało zaliczyć do udanych. Polecam :)

Składniki ciasta
biszkoptowego * (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40cm):1 szkl.
cukru8
jajek160 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru z naturalną
wanilią (niekoniecznie)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1-2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soli* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując 3 gotowe
spody tortowe .Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.Składniki nadzienia
jabłkowego :1 kg tartych
jabłek ( u mnie szara reneta)sok z 1
cytryny4 -6 łyżek
cukru1 szklanka
wody2
galaretki cytrynoweSkładniki kremu
ananasowego :2 puszki
ananasów w plastrach w lekkim
syropie (2x565g)¾ - 1 szkl.
cukru drobnego kryształu4
żółtka½ szklanki
mleka2 kostki
masła4 lekko kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanejsok z ½
cytryny50 ml
spirytusu ( opcjonalnie)
woda uzupełniająca
syrop do objętości 500 mldodatkowo :1 tabliczka
białej czekoladygotowe elementy ozdobne do ciast i
tortówWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie utarte z
sokiem z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 min. Pozostawiamy na ok. 5 minut przy otwartym piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika, okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły". Po całkowitym ostudzeniu (najlepiej następnego dnia) kroimy na 3 placki.Wykonanie nadzienia
jabłkowego :Tarte
jabłka dajemy do rondelka, zalewamy
sokiem z cytryny,
wodą i delikatnie prażymy mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy się rozprażą dodajemy
cukier, jeszcze przez jakiś czas ogrzewamy i dajemy
galaretkę. Zdejmujemy z ognia i stale mieszamy do rozpuszczenia się
galaretki. Odstawiamy, od czasu do czasu mieszamy.Wykonanie kremu
ananasowego :
Ananasy osączamy z
syropu i kroimy w drobną kostkę.
Syrop uzupełniamy do objętości 500 ml. Trochę
ananasów ( ok. ¾ szklanki) miksujemy, dodajemy do
syropu i zagotowujemy.
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości, wlewamy
mleko, miksujemy, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej mieszaniny.Tak uzyskaną zawiesinę budyniową wlewamy do gorącego
syropu i ogrzewamy na małym ogniu stale mieszając do zagotowania, uzyskania gęstego budyniu i utraty jego surowizny. Należy przy tym dokładnie przesuwać
łopatką lub łyżką po dnie naczynia, aby powstająca dość gęsta masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się.Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, najlepiej pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając.
Masło ucieramy do białości. Dodajemy małymi porcjami przestudzony
budyń stale ucierając na małych obrotach. Na koniec wlewamy
sok z cytryny, delikatnie mieszamy, a następnie ewentualnie
spirytus i ponownie mieszamy. Do kremu dodajemy pokrojone w kostkę
ananasy.Przekładanie placków :Ok. 1/3 objetości nadzienia jabłkowgo wykładamy na jeden z placków i równomiernie rozprowadzamy. Dajemy na to ok. 1/3 kremu
ananasowego i delikatnie rozprowadzamy na na dzieniu. Wkładamy na krótko do lodówki ( masa może byc dość rzadka, zwłaszcza gdy dodamy
sok z cytryny i
spirytus, ale po schłodzeniu stężeje). Wyjmujemy z lodówki dajemy na to drugi placek, lekko dociskamy dłońmi i wykładamy kolejno po 1/3 nadzienia i kremu. Ponownie wkładamy na krótko do lodówki. Po krótkim schłodzeniu w lodówce kładziemy trzeci placek dociskamy delikatnie dłońmi, dajemy pozostałe nadzienie i krem. Ponownie wstawiamy do lodówki, ale teraz na dłużej, aby masa dobrze zakrzepła. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi i jeszcze ewentualnie ozdabiamy wedłu własnych upodobań.


Polecam również: