Wykonanie
Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód z pieczonego
biszkoptu kakaowego, a krem z
mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z
brzoskwiniami, a druga z
czekoladą i
kakao.Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze pyszne jak sadzę, bo zniknęło ze stołu w oka mgnieniu. Polecam ♥

Składniki ciasta
biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):4
jajka (duże, L)¾ szklanki
cukru½ szklanki
mąki3 płaskie łyżki
kakao¾ łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki ponczu :4 - 5 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej czekoladowej¼ szklanki
wódki lub
likieru amaretto1 szklanka wrzątkuSkładniki masy serowej :800 g
serka mascarpone (można zastąpić
serkiem śmietankowym kremowym)6
żółtek½ szklanki
cukru500 ml
śmietanki 30% do ciast i deserów3 - 5 łyżek
cukru pudru16 g
cukru wanilinowego lub z naturalną
wanilią6 płaskich łyżeczek
żelatyny1 puszka
brzoskwiń w syropie (850g)1oo g
czekolady mlecznej3 łyżki
kakaoponadto :21 szt. podłużnych
biszkoptów500 ml
śmietanki2 - 3 łyżki
cukru pudru2 łyzeczki
cukru wanilinowego lub z naturalna
wanilią2 łyżeczki
żelatynykakao do posypania wierzchu ciastaWykonanie
biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier prawie rozpuści się. Wlewamy
żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.Wsiewamy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź
łopatki mieszamy.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.Po całkowitym ostudzeniu nasączamy
biszkopt ok. ⅓ szklanki ponczu.Wykonanie ponczu :
Kawę zalewamy wrzątkiem i gdy ostygnie wlewamy
alkohol, mieszamy i odstawiamy.Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta :
Brzoskwinie dokładnie osączamy z
syropu i kroimy w drobną kostkę.
Żółtka ucieramy z
cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia. Stopniowo dodajemy do masy
żółtkowej po łyżce
serka mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.Dobrze schłodzoną
śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec
cukier puder i
cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą
serową.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).Masę
serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej
żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.Dodajemy pokrojone
brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na
kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.Podłużne
biszkopty nasaczamy, zanurzając pojedynczo dosłownie na moment w pozostałej ilości ponczu, układamy na
masie serowo - brzoskwiniowej.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej
wody i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, mieszając.Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki
kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną
czekoladę i na koniec cienkim struminiem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną
żelatynę.Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na
biszkopty. Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.Dobrze schłodzoną
śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec
cukier puder i
cukier wanilinowy.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). Jeszcze lekko ciepłą, płynną
żelatynę wlewamy do ubitej
śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowana szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie
kakao.



Polecam również :