ßßß Cookit - przepis na CIASTO TIRAMISU Z BRZOSKWINIAMI

CIASTO TIRAMISU Z BRZOSKWINIAMI

nazwa

Wykonanie

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao.
Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze pyszne jak sadzę, bo zniknęło ze stołu w oka mgnieniu. Polecam ♥
Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):
4 jajka (duże, L)
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
3 płaskie łyżki kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki ponczu :
4 - 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej czekoladowej
¼ szklanki wódki lub likieru amaretto
1 szklanka wrzątku
Składniki masy serowej :
800 g serka mascarpone (można zastąpić serkiem śmietankowym kremowym)
6 żółtek
½ szklanki cukru
500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
3 - 5 łyżek cukru pudru
16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń w syropie (850g)
1oo g czekolady mlecznej
3 łyżki kakao
ponadto :
21 szt. podłużnych biszkoptów
500 ml śmietanki
2 - 3 łyżki cukru pudru
2 łyzeczki cukru wanilinowego lub z naturalna wanilią
2 łyżeczki żelatyny
kakao do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.
Po całkowitym ostudzeniu nasączamy biszkopt ok. ⅓ szklanki ponczu.
Wykonanie ponczu :
Kawę zalewamy wrzątkiem i gdy ostygnie wlewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy.
Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta :
Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.
Żółtka ucieramy z cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia. Stopniowo dodajemy do masy żółtkowej po łyżce serka mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą serową.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. ¼ szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!).
Masę serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.
Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.
Podłużne biszkopty nasaczamy, zanurzając pojedynczo dosłownie na moment w pozostałej ilości ponczu, układamy na masie serowo - brzoskwiniowej.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej wody i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając.
Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną czekoladę i na koniec cienkim struminiem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.
Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.
Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy trochę wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, ewentualnie lekko podgrzewamy, gdy nie zechce się rozpuścić (nie gotujemy!). Jeszcze lekko ciepłą, płynną żelatynę wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.
Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowana szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/11/CIASTO-TIRAMISU-Z-BRZOSKWINIAMI.html