ßßß Cookit - przepis na TORCIK CAPPUCINO Z WIŚNIAMI

TORCIK CAPPUCINO Z WIŚNIAMI

nazwa

Wykonanie

Torcik ten jest smaczny i dekoracyjny. Robię go już od paru lat. Teraz postanowiłam również zrobić, a to ze względu na obecność w zamrażalniku pojemnika z wiśniami. Wiadomo, że nie ma sensu dłużej przetrzymywać zamrożonych owoców. Stąd zrodził się pomysł przypomnienia zarówno sobie jak i moim najbliższym smaku tego apetycznego ciasta.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Sól i Pieprz nr 2/99.
Jak widać wydanie dość stare, ale zapewniam, że wartościowe. Przepis zmodyfikowałam m.in. zastąpiłam czereśnie wiśniami.
Składniki na ciasto :
20 dag masła
15 dag cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
3 jajka
30 dag mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
30 g kakao
6 łyżek mleka
150 ml likieru czekoladowego
1 łyżeczka esencji migdałowej
Składniki na masę wiśniową :
75 dag wiśni świeżych lub mrożonych
500 ml soku wiśniowego
3 pełne łyżki cukru
½ laski cynamonu
skórka z małej cytryny aromatyczna , dobrze wyszorowana i sparzona wrzątkiem
5 dag mąki ziemniaczanej + ½ szklanki zimnej wody
Składniki na masę serową :
60 dag serka homogenizowanego
15 dag cukru
1 cukier waniliowy (16g)
600 ml śmietany kremówki
1½ opakowania czekoladowej kawy cappucino w proszku (165g)
3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody + ¼ szklanki wrzątku
kakao do posypania wierzchu torcika
Wykonanie ciasta :
Masło ucieramy na puch. Wsypujemy porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym i dalej ucieramy. Dodajemy szczyptę soli i kolejno po 1 żółtku stale ucierając. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami nie przerywając mieszania. Dodajemy mleko, a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C. Ciasto dobrze jest upiec w przeddzień wykonywania torcika.
Wierzch ciasta delikatnie ścinamy i nasączamy likierem wymieszanym z esencją migdałową.
W przepisie oryginalnym zastosowano zamiast likieru czekoladowego i esencji migdałowej
3 łyżki likieru migdałowego.
Wykonanie masy wiśniowej :
Wiśnie myjemy i wypestkowujemy.
Jak już wspomniałam na wstępie użyłam wiśni z zamrażarki, w przeddzień je rozmrażając.
Sok wiśniowy* gotujemy z dodatkiem cukru, cynamonu i skórki cytrynowej ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Skórkę wyrzucamy do kosza i dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z ½ szklanki zimnej wody. Zagotowujemy stale mieszając. Dodajemy wiśnie i nie przerywając mieszania trzymamy na ogniu do chwili aż masa będzie jednolicie gorąca. Zestawiamy z ognia do przestudzenia, po czym rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta.
* użyłam soku jaki uzyskałam po odsączeniu rozmrożonych wiśni, uzupełniając do obj. 500 ml wodą.
Wykonanie masy serowej :
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami obie kawy tzn. cappucino i rozpuszczalną, mieszając robotem na najmniejszej mocy. Napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku. Jeżeli nie rozpuści się to lekko podgrzewamy.
Serek miksujemy z cukrami i wlewamy cienkim strumyczkiem przestudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę. Dodajemy do serka ubitą z kawą śmietanę, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na masie wiśniowej. Czynność tą wykonujemy pośpiesznie , gdyż masa serowa dosyć szybko tężeje. Wierzch torcika posypujemy kakao za pomocą siteczka.
Porada : torcik kroimy na porcje nożem uprzednio intensywnie polanym wrzątkiem, wówczas łatwiej się kroi i uzyskujemy ładne brzegi ciasta.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/TORCIK-CAPPUCINO-Z-WISNIAMI.html