ßßß
Wykonanie ciasta :Masło ucieramy na puch. Wsypujemy porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym i dalej ucieramy. Dodajemy szczyptę soli i kolejno po 1 żółtku stale ucierając. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami nie przerywając mieszania. Dodajemy mleko, a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.Przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C. Ciasto dobrze jest upiec w przeddzień wykonywania torcika.Wierzch ciasta delikatnie ścinamy i nasączamy likierem wymieszanym z esencją migdałową.W przepisie oryginalnym zastosowano zamiast likieru czekoladowego i esencji migdałowej3 łyżki likieru migdałowego.Wykonanie masy wiśniowej :Wiśnie myjemy i wypestkowujemy.Jak już wspomniałam na wstępie użyłam wiśni z zamrażarki, w przeddzień je rozmrażając.Sok wiśniowy* gotujemy z dodatkiem cukru, cynamonu i skórki cytrynowej ok. 5 minut na wolnym ogniu.Skórkę wyrzucamy do kosza i dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z ½ szklanki zimnej wody. Zagotowujemy stale mieszając. Dodajemy wiśnie i nie przerywając mieszania trzymamy na ogniu do chwili aż masa będzie jednolicie gorąca. Zestawiamy z ognia do przestudzenia, po czym rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta.* użyłam soku jaki uzyskałam po odsączeniu rozmrożonych wiśni, uzupełniając do obj. 500 ml wodą.Wykonanie masy serowej :Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami obie kawy tzn. cappucino i rozpuszczalną, mieszając robotem na najmniejszej mocy. Napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku. Jeżeli nie rozpuści się to lekko podgrzewamy.Serek miksujemy z cukrami i wlewamy cienkim strumyczkiem przestudzoną, ale jeszcze ciepłą żelatynę. Dodajemy do serka ubitą z kawą śmietanę, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na masie wiśniowej. Czynność tą wykonujemy pośpiesznie , gdyż masa serowa dosyć szybko tężeje. Wierzch torcika posypujemy kakao za pomocą siteczka.Porada : torcik kroimy na porcje nożem uprzednio intensywnie polanym wrzątkiem, wówczas łatwiej się kroi i uzyskujemy ładne brzegi ciasta.