Wykonanie
Ciasto pracochłonne i wymagające, ale zdecydowanie warto zrobić je chociaż raz.Nie jest za słodkie, mieszają się dwa główne smaki - kwaskowe
wiśnie i słodkie
cappuccino.Do naponczowania ciasta użyłam własnej roboty
likieru czekoladowego
inspiracjaPotrzebujesz:Spód20 dag miękkiego
masła15 dag
cukru1
cukier wanilinowy3
jajka300g
mąki pszennej75g ziemniaczanej3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia30g
kakao6 łyżek
mleka150 ml
likieru czekoladowego1 łyżeczka esencji migdałowejMasa wiśniowa:75dag
wiśni ( u mnie świeże)500 ml
soku wiśniowego (u mnie
napój wiśniowy tarczyn z zagęszczonego soku)3 łyżki
cukru50 g
mąki ziemniaczanej rozrobionej w 0,5szkl zimnej
wody+ w oryginalnym przepisie jest jeszcze
cynamon i
skórka cytrynowa, ale mnie one tu nie pasowały i od razu z nich zrezygnowałamNa masę
cappuccino:600 ml
śmietany kremówki60 dag
serka waniliowego homogenizowanego15 dag
cukru100 g
kawy cappuccino czekoladowe (w oryginalnym przepisie 165g - dla mnie za dużo)3 płaskie łyżeczki
kawy rozpuszczalnej6 łyżeczek
żelatyny rozpuszczonych w 1/4 szkl gorącej
wodykakao do posypaniaPrzygotowanie:Spód: można przygotować dzień wcześniej.Składniki warto sobie przygotować w osobnych miseczkach, by było wszystko pod ręką gdy zaczniemy ucieranie (ale bałagan!).
Masło ucieramy na puch. Cały czas ucierając dodajemy składniki stopniowo w takiej kolejności: zmieszane
cukry, szczypta
soli, pojedynczo
żółtka jaj,
mąkę pszenną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
mleko,
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
kakao, na końcu ubitą na sztywno pianę z
białek. Uff...Blachę 28x40 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Tu Was czeka troszkę nieprzyjemności, bo ciasto będzie się kleiło do łyzki, rąk, wszystkiego, stawiając zdecydowany
opór. Ale da się zrobić!Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Gdy już będziemy się brać za szykowanie masy wiśniowej wierzch ciasta należy lekko ściąć i nasączyć całość
likierem czekoladowym zmieszanym z esencją
wiśniową.Masa wiśniowa:
Wiśnie myjemy i drylujemy. W większym garnku zagotowujemy
sok wiśniowy i gotujemy około 5 minut. W tym czasie warto dokładnie rozmieszać
mąkę z zimną
wodą.
Potem wlewamy ją do
wody od razu
zrobi nam się masa taka niby żelowa, niby kisielowa. Dodajemy
wiśnie i dokładnie mieszamy 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i po przestudzeniu masę wykładamy na ciasto.Masa
cappuccino:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.Ubijamy
śmietanę i dodajemy do niej obie
kawy. Dokładnie mieszamy.W dużej misce miksujemy
serek z
cukrami i powoli wlewamy do niego płynną, ciepłą
żelatynę stale miksując. Dodajemy ubitą z
kawą śmietanę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Dla dekoracji ciasto posypujemy
kakao.Wkładamy do lodówki, aż wszystko nam ładnie stężeje.Smacznego!