ßßß
inspiracjaPotrzebujesz:Spód20 dag miękkiego masła15 dag cukru1 cukier wanilinowy3 jajka300g mąki pszennej75g ziemniaczanej3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia30g kakao6 łyżek mleka150 ml likieru czekoladowego1 łyżeczka esencji migdałowejMasa wiśniowa:75dag wiśni ( u mnie świeże)500 ml soku wiśniowego (u mnie napój wiśniowy tarczyn z zagęszczonego soku)3 łyżki cukru50 g mąki ziemniaczanej rozrobionej w 0,5szkl zimnej wody+ w oryginalnym przepisie jest jeszcze cynamon i skórka cytrynowa, ale mnie one tu nie pasowały i od razu z nich zrezygnowałamNa masę cappuccino:600 ml śmietany kremówki60 dag serka waniliowego homogenizowanego15 dag cukru100 g kawy cappuccino czekoladowe (w oryginalnym przepisie 165g - dla mnie za dużo)3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1/4 szkl gorącej wodykakao do posypaniaPrzygotowanie:Spód: można przygotować dzień wcześniej.Składniki warto sobie przygotować w osobnych miseczkach, by było wszystko pod ręką gdy zaczniemy ucieranie (ale bałagan!).Masło ucieramy na puch. Cały czas ucierając dodajemy składniki stopniowo w takiej kolejności: zmieszane cukry, szczypta soli, pojedynczo żółtka jaj, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Uff...Blachę 28x40 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Tu Was czeka troszkę nieprzyjemności, bo ciasto będzie się kleiło do łyzki, rąk, wszystkiego, stawiając zdecydowany opór. Ale da się zrobić!Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Gdy już będziemy się brać za szykowanie masy wiśniowej wierzch ciasta należy lekko ściąć i nasączyć całość likierem czekoladowym zmieszanym z esencją wiśniową.Masa wiśniowa:Wiśnie myjemy i drylujemy. W większym garnku zagotowujemy sok wiśniowy i gotujemy około 5 minut. W tym czasie warto dokładnie rozmieszać mąkę z zimną wodą. Potem wlewamy ją do wody od razu zrobi nam się masa taka niby żelowa, niby kisielowa. Dodajemy wiśnie i dokładnie mieszamy 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i po przestudzeniu masę wykładamy na ciasto.Masa cappuccino:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej obie kawy. Dokładnie mieszamy.W dużej misce miksujemy serek z cukrami i powoli wlewamy do niego płynną, ciepłą żelatynę stale miksując. Dodajemy ubitą z kawą śmietanę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Dla dekoracji ciasto posypujemy kakao.Wkładamy do lodówki, aż wszystko nam ładnie stężeje.Smacznego!