Wykonanie
Torcik ten jest smaczny i dekoracyjny. Robię go już od paru lat. Teraz postanowiłam również zrobić, a to ze względu na obecność w zamrażalniku pojemnika z
wiśniami. Wiadomo, że nie ma sensu dłużej przetrzymywać zamrożonych
owoców. Stąd zrodził się pomysł przypomnienia zarówno sobie jak i moim najbliższym smaku tego apetycznego ciasta.Przepis pochodzi z wydania specjalnego
Sól i
Pieprz nr 2/99.Jak widać wydanie dość stare, ale zapewniam, że wartościowe. Przepis zmodyfikowałam m.in. zastąpiłam
czereśnie wiśniami.


Składniki na ciasto :20 dag
masła15 dag
cukru1
cukier waniliowy (16 g)3
jajka30 dag
mąki pszennej75g
mąki ziemniaczanej3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia30 g
kakao6 łyżek
mleka150 ml
likieru czekoladowego1 łyżeczka esencji migdałowejSkładniki na masę
wiśniową :75 dag
wiśni świeżych lub mrożonych500 ml
soku wiśniowego3 pełne łyżki
cukru½ laski
cynamonuskórka z małej
cytryny aromatyczna , dobrze wyszorowana i sparzona wrzątkiem5 dag
mąki ziemniaczanej + ½ szklanki zimnej
wodySkładniki na masę
serową :60 dag
serka homogenizowanego15 dag
cukru1
cukier waniliowy (16g)600 ml
śmietany kremówki1½ opakowania czekoladowej
kawy cappucino w proszku (165g)3 łyżeczki naturalnej
kawy rozpuszczalnej6 łyżeczek
żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości
wody + ¼ szklanki wrzątku
kakao do posypania wierzchu torcika

Wykonanie ciasta :
Masło ucieramy na puch. Wsypujemy porcjami
cukier wymieszany z
cukrem waniliowym i dalej ucieramy. Dodajemy szczyptę
soli i kolejno po 1
żółtku stale ucierając.
Mąkę pszenną mieszamy z
proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami nie przerywając mieszania. Dodajemy
mleko, a następnie
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z
kakao. Na końcu dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.Przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C. Ciasto dobrze jest upiec w przeddzień wykonywania torcika.Wierzch ciasta delikatnie ścinamy i nasączamy
likierem wymieszanym z esencją
migdałową.W przepisie oryginalnym zastosowano zamiast
likieru czekoladowego i esencji migdałowej3 łyżki
likieru migdałowego.Wykonanie masy wiśniowej :
Wiśnie myjemy i wypestkowujemy.Jak już wspomniałam na wstępie użyłam
wiśni z zamrażarki, w przeddzień je rozmrażając.
Sok wiśniowy* gotujemy z dodatkiem
cukru,
cynamonu i
skórki cytrynowej ok. 5 minut na wolnym ogniu.Skórkę wyrzucamy do kosza i dodajemy
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z ½ szklanki zimnej
wody. Zagotowujemy stale mieszając. Dodajemy
wiśnie i nie przerywając mieszania trzymamy na ogniu do chwili aż masa będzie jednolicie gorąca. Zestawiamy z ognia do przestudzenia, po czym rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta.* użyłam soku jaki uzyskałam po odsączeniu rozmrożonych
wiśni, uzupełniając do obj. 500 ml
wodą.Wykonanie masy serowej :
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami obie
kawy tzn.
cappucino i rozpuszczalną, mieszając robotem na najmniejszej mocy. Napęczniałą w zimnej wodzie
żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku. Jeżeli nie rozpuści się to lekko podgrzewamy.
Serek miksujemy z
cukrami i wlewamy cienkim strumyczkiem przestudzoną, ale jeszcze ciepłą
żelatynę. Dodajemy do
serka ubitą z
kawą śmietanę, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na
masie wiśniowej. Czynność tą wykonujemy pośpiesznie , gdyż masa serowa dosyć szybko tężeje. Wierzch torcika posypujemy
kakao za pomocą siteczka.Porada : torcik kroimy na porcje nożem uprzednio intensywnie polanym wrzątkiem, wówczas łatwiej się kroi i uzyskujemy ładne brzegi ciasta.
