Wykonanie
Pyszności!!!Smak z dzieciństwa, gdyż zawsze przepadałam za kwaśnymi potrawami.Dla niektórych mało kwaśny kapuśniak - dla mnie kwaśny w sam raz!

Składniki:
wędzony boczekkapusta kiszonaziemniakmarchewkaselerpora w całości
cebulka przypieczona w całości
pietruszkakoperek2x
liść laurowy2x
ziele angielskie2x ziele jałowca
pieprz ziołowypieprz prawdziwy
przyprawa do kapusty Pryzmat (nie, to nie reklama tylko maminy przepis :))łyżka
margarynyłyżka
mąkiPrzygotowanie:Przygotowujemy 2 garnki - na bazę i na
kapustę.Garnek 1: Jarzynki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulkę obieramy, w całości przypiekamy na ogniu. Do garnka wkładamy: jarzynki,
boczek wędzony, przypieczoną
cebulę i
por w całości (nie lubię więc po zagotowaniu wyrzycam, dla lubiących
por również kroimy w kawałki). Zalewamy do połowy garnka
wodą. Dodajemy
liść laurowy, ziele,
pieprz. Gotujemy.Garnek 2:
Kapustę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewam zimną
wodą. Gotujemy.Kiedy jarzynki w garnku 1 się ugotują, dodajemy odcedzoną
kapustę (
wodę z
kapusty nie wylewamy, bo będzie potrzebna). Gotujemy. Sprawdzamy czy kwaśność nam odpowiada i według uznania dolewamy
wody, w której gotowała się
kapusta do uzyskania odpowiedniego dla nas smaku. Następnie
margarynę i
mąkę podsmażamy na patelni na rumiano i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy dodając posiekaną
pietruszkę i
koperek. Gotowe.