ßßß
Składniki:wędzony boczekkapusta kiszonaziemniakmarchewkaselerpora w całościcebulka przypieczona w całościpietruszkakoperek2x liść laurowy2x ziele angielskie2x ziele jałowcapieprz ziołowypieprz prawdziwyprzyprawa do kapusty Pryzmat (nie, to nie reklama tylko maminy przepis :))łyżka margarynyłyżka mąkiPrzygotowanie:Przygotowujemy 2 garnki - na bazę i na kapustę.Garnek 1: Jarzynki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy, w całości przypiekamy na ogniu. Do garnka wkładamy: jarzynki, boczek wędzony, przypieczoną cebulę i por w całości (nie lubię więc po zagotowaniu wyrzycam, dla lubiących por również kroimy w kawałki). Zalewamy do połowy garnka wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz. Gotujemy.Garnek 2: Kapustę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewam zimną wodą. Gotujemy.Kiedy jarzynki w garnku 1 się ugotują, dodajemy odcedzoną kapustę (wodę z kapusty nie wylewamy, bo będzie potrzebna). Gotujemy. Sprawdzamy czy kwaśność nam odpowiada i według uznania dolewamy wody, w której gotowała się kapusta do uzyskania odpowiedniego dla nas smaku. Następnie margarynę i mąkę podsmażamy na patelni na rumiano i dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy dodając posiekaną pietruszkę i koperek. Gotowe.