Wykonanie

Kolejne pyszności zaczerpnięte od Iwonki. Podczas świątecznego spotkania mocno musiałam się powstrzymywać, aby nie zjeść całego :) Tym razem Iwonka przygotowała ciasto bez
owoców, ale w autenetycznym przepisie
owoce są i podobno jest wtedy jeszcze lepsze. Aż trudno jest sobie to wyobrazić, że może być jeszcze lepsze.2.5 szklanki
mąki pszennej2.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1 szklanka
jogurtu greckiego (10% tłuszczu)1 szklanka
oleju1 łyżeczka
olejku waniliowego3
jajkaśliwki węgierkiopcjonalnie (ja nie dodawałam tym razem, ale Wy możecie):
przyprawa do dań słodkich,
cynamon lub
mieszanka przypraw korzennych,
migdały,
twarożek z
Amaretto (to do podania)Połącz wszystkie suche składniki w większej misce (
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
cukier waniliowy). W mniejszej misce wymieszaj
jogurt z
olejem,
olejkiem waniliowym oraz
jajkami. Przelej do naczynia z suchymi produktami. Zamieszaj tylko do połączenia składników. Wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż połówki
śliwek, skórkami do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 minut (ja piekłam ok. 1godz i 10 minut) Podawaj ciasto posypane
cukrem pudrem. Świetnie pasuje do niego również szklanka
mleka.Pamiętajcie, że
owoce jakie dodajecie do ciasta możecie dowolnie zmieniać, w zależności od sezonu. Wiosną możecie użyć
rabarbar lub
truskawki, latem bawić się z
owocami jagodowymi,
morelami,
brzoskwiniami. Teraz macie do dyspozycji
jabłka,
gruszki,
śliwki,
figi. Zawsze służyć Wam będą
owoce w puszce lub kompocie (np.
wiśnie). Smacznego!