ßßß Cookit - przepis na Włoski Szpinak Pie - warzywa w słodyczach

Włoski Szpinak Pie - warzywa w słodyczach

nazwa

Wykonanie

Kolejnym warzywem, które postanowiłam użyć do wypieku jest szpinak. W zeszłym roku zrobiłam tort żabiego króla, który cieszył się popularnością i z komentarzy wiem, że nie tylko mnie zachwycił :) To ciasto jest całkiem inne...nie żeby było niesmaczne, jednak oprócz szpinaku i słodyczy mało je łączy. Choćby sama struktura ciasta - tamto lekkie i z kremem, to cięższe z wyrazistym nadzieniem. Bardziej migdałowe niż szpinakowe, bardzo syte, jeden kawałek wystarczy. Eksperyment udany, ciasto smaczne, choć nie padam z zachwytu. Przepis pochodzi z książki "Dolci: Italy's Sweets" Francine Segan.
Spód
3 szklanki mąki
14 łyżek masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
3 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
szczypta soli
Nadzienie
ok.260 g szpinaku (waga po rozmrożeniu; zamrożony szpinak będzie ważyć więcej ok 350g)
1 i 1/4 szklanki migdałów zmielonych
3 jajka
0,5 szklanki cukru
mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej (dałam pomarańczową)
3 łyżki Maraschino lub innego likieru (ja dodałam po trochu aromatu waniliowego, migdałowego i mleka; łącznie 3 łyżki płynu)
1,5 łyżki orzechów pini (dałam orzechy włoskie; można dać kawałki migdałów)
cukier puder (pominęłam)
Spód: mąkę, masło, cukier połączyć. Dodać żółtka, proszek, skórkę, sól, zmiksować do połączenia. Z ciasta zrobić kulę, lekko spłaszczyć, i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ciasta oddzielić i wyłożyć nim tortownicę, tak by ciasto było również po bokach tortownicy. Pozostałe ciasto zostawiamy w lodówce.
Nadzienie:
Jeśli korzystamy ze świeżego szpinaku: Liście wypłukać, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Ostudzić, wycisnąć nadmiar wody, zblendować.
Jeśli korzystamy z mrożonego szpinaku (ja takiego używałam; wzięłam szpinak w kawałkach, nie tzw. "papka"), rozmrozić go. Odcisnąć nadmiar wody na sitku.
Zmielić migdały (ja dałam szklankę zmielonych migdałów na pył i 1/4 szklanki pokrojonych na kawałeczki).
Zmiksować żółtka z połową cukru. Dodać migdały, wymieszać, dodać szpinak, skórkę, likier (aromaty, mleko). Zmiksować.
Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.
Wylać masę na ciasto. Posypać orzechami. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i zrobić kratkę układając ciasto w poprzek siebie.
Piec w 170°C około 50-60 min (do suchego patyczka). Gdy wierzch zaczął się rumienić przykryłam go papierem do pieczenia.
Przepis bierze udział w akcji " warzywa w słodyczach ", " Festiwal liścia ", " Kuchnia bardzo włoska 2012 ".
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/07/Wloski-Szpinak-Pie-warzywa-w-slodyczach.html