ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i kremem z majonezu

Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną i kremem z majonezu

nazwa

Wykonanie

Tak, tak dobrze przeczytaliście. Jeśli myślałam, że ciasto czekoladowe bez jaj i z octem jest najdziwniejsze, to to ciasto pobija ten rekord ;) I wiecie co Wam powiem? Mimo zadziwiającego składu, jest przepyszne. Wilgotne i bardzo, bardzo czekoladowe. Nic a nic nie czuć kapusty, ani majonezu. Trzeba tylko dać temu ciastu kilka godzin, może noc, na połączenie się smaków i będzie zachwycało. Jeśli lubicie brownie, to polubicie i to ciasto :)
Inspiracja tutaj, aczkolwiek zmieniłam wykonanie i nieco składniki ;) Lista jest długa, ale ciasto łatwe w wykonaniu.
Składniki na ciasto :
170 g masła lub margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
0,5 szklanki ciemnego kakao (niesłodzonego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka wody
1 szklanka kapusty kiszonej, wypłukanej, odciśniętej i bardzo drobno pokrojonej
2/3 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich (w oryginale pekan)
Krem :
340 g rozpuszczonej ciemnej czekolady (u mnie 3 czekolady po 100g: mleczna, mleczna z orzechami, deserowa)
2/3 szklanki majonezu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (można dać 2/3 szklanki, w oryginale pekan)
Wykonanie :
Margarynę (lub masło) rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Kapustę namaczamy w wodzie (u mnie moczyła się tak długo, że straciła smak, więc dodałam odrobinę kwaśnej dla eksperymentu ;)). Następnie odciskamy ją na sitku i drobno kroimy.
Mieszamy w misce wszystkie suche składniki (oprócz orzechów i wiórków)
W innym naczyniu ubijamy całe jajka z cukrem waniliowym, dodajemy następnie ekstrakt waniliowy, wlewamy margarynę i przesypujemy odrobiną mieszaniny suchych składników. Wszystko miksujemy. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki i wodę. Wszystko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę, orzechy i wiórki. Wszystko mieszamy.
W oryginale ciasto dzieli się na 3 części i piecze każdą osobno w tortownicy Ø23cm (ok 20÷25 minut każda część lub do suchego patyczka w 170°C).
Ja piekłam od razu całe ciasto w tortownicy Ø25cm,ok 60 minut lub do suchego patyczka w 180°C. Na końcu włączyłam trochę termoobieg, bo mi się nie chciało czekać, ale nie jest to konieczne ;)
Upieczone ciasto studzimy w formie przez 10 minut, następnie wyjąć z formy i dalej studzić.
Krem : Czekoladę łamiemy, wkładamy do naczynia i ustawiamy naczynie na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczamy. Ostudzić. Część czekolady zostawimy na wierzch do polania. Resztę łączymy z majonezem, dodajemy ekstraktu waniliowego. Ja dodałam też połowę wiórków i wszystkie orzechy. Mieszamy. Bez wiórków jest nieco tłuste i ma posmak majonezu, jednak po połączeniu wszystkiego i (najlepiej) zostawieniu ciasta na noc, posmak ten zupełnie zanika.
Krem nakładamy na każdy z upieczonych placków, układamy jeden na drugim (w przypadku pieczenia osobnych placków) lub przekrawamy upieczony placek na trzy części i przekładamy kremem. Na wierzchu pokrywamy placek polewą i ozdabiamy resztą wiórków kokosowych.
Najlepsze na drugi dzień. Warto też czymś przykryć ciasto na ten czas, żeby nie obsychało.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/02/Ciasto-czekoladowe-z-kapusta-kwaszona-i-kremem-z.html