Wykonanie
Grupa blogerów z Wielkopolski zaczyna się co raz bardziej jednoczyć przy okazji różnych kulinarnych wydarzeń (oczywiście zapraszamy nowe osoby!). Tym razem spotkałyśmy się w Wielkopolskim Wargowie (kierunek z Poznania na Oborniki), gdzie bardzo miło przyjęły nas
panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Wspólnie urządziliśmy sobie Święto Pyry, a to za sprawą sławnych w okolicy placków ziemniaczanych, lub jak kto woli - plyndzy. KGW wypieka takie placki przy różnych okazjach, a że Wielkopolanie pyry uwielbiają, to i my zechciałyśmy ich spróbować.Na spotkaniu były (od lewej): Karmel-itka, Karolina, ja,
Kasia, Grażynka i
Gruszka (po drugiej stronie obiektywu).

Cała wyprawa rozpoczęła się wycieczką pociągiem. Na miejscu czekało nas miłe przyjęcie. My przywiozłyśmy ciasta. Przy
kawie pani burmistrz opowiedziała nam o okolicy oraz domu kultury, który tak dzielnie odnowili. Przyznam, że okolica robi miłe wrażenie, a sama myśl, ile pracy wszyscy włożyli w odnowienie
budynku, napawa podziwem. Coś wspaniałego, że mieszkańcy potrafią się zjednoczyć dla wspólnego dobra. Zresztą
panie z Koła również bardzo sympatyczne, takie równe babki z którymi sympatycznie się gawędzi :)

Jeśli chodzi o słodkości, to dziewczyny jak zwykle zaszalały. Tyle pyszności zagościło na
stole, że trudno było się oprzeć, by nie sięgnąć po kolejny kawałek.Po
kawie, opowiadaniach i zapoznaniu się przeszłyśmy do czynów.
Panie przygotowywały plyndze, a my piekłyśmy pyry z
ziołami oraz robiłyśmy sosy do placków.

Żeby było ciekawiej zrobiłyśmy mini pokaz robienia
sosów. Zrobiłyśmy
sos czosnkowy,
sos tzatziki, salsę oraz leczo. Przyznam, że w domu placki ziemniaczane jem z
cukrem (co dla niektórych jest całkiem niezrozumiałe), ale w wersji wytrawnej bardzo mi smakowały, chyba najbardziej z leczo. A same placki pychota, jak będziecie w okolicy to polecam spróbować.Dzień uważam za udany i pouczający. Miło spotkać tak liczne
grono ludzi lubiących gotować i jeść :)♦♦♦A teraz mój przepis na krajankę
dyniowo-
serową. Przyznam, że w tym roku chce wykorzystać sezon
dyniowy i poznać nowe smaki. To, że lubię dodawać warzywa do ciast mogliście się już przekonać przy okazji organizowanej przeze mnie akcji Warzywa w słodyczach . Tym razem w ruch poszła
dynia i powstało bardzo smaczne (nie tylko wg mnie) ciasto. Smaki jesienne, aromatyczne. Urokiem może z wyglądu nie poraża, ale smak wynagradza jej szaro-burość (tzw bogate wnętrze) ;) Przepis z moimi zmianami.Krajanka
dyniowo-serowa(proporcję na foremkę 23x23cm; na formę ok.24x35cm trzeba przygotować 1 , 5 porcji)Spód1 szklanka
mąki0,5 szklanki
brązowego cukru120 g zimnego
masła lub
margaryny, pokrojonego na kawałkiszczypta
soli1 szklanka
orzechów, pokrojonych na kawałki (dałam włoskie i laskowe; w oryginale pecan)3/4 szklanki
płatków owsianych (dałam górskie)Masa
serowo-dyniowa230 g
sera - dałam
twarogowy mielony; można użyć wiaderkowego do serników,
mascarpone albo philadelphia3/4 szklanki puree dyni*0,5 szklanki
cukru1
jajko1,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiruopcjonalnie 2-3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej (dodałam, bo masa wyszła dość rzadka, pewnie dlatego, że za mało odcisnęłam
dynię z
wody)Górna warstwa1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany (dałam 18%)2 łyżki
cukrukilka kropel ekstraktu lub
aromatu waniliowego
*puree z dyni:
dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka i dolewamy nieco
wody na dno. Gotujemy pod przykryciem, aż zmięknie, studzimy. Następnie rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Przed użyciem odsączamy na sitku z nadmiaru
wody.Nagrzać piekarnik do 180°CWarstwa dolna ciasta:Zmiksować
masło,
mąkę,
cukier,
sól, aż powstaną okruszki. Następnie dodać drobno posiekane
orzechy,
płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
masłem. Do przygotowanej formy wsypać 3 1/2 szklanki* powstałych okruszków i wylepić nimi dno. Pozostałe okruszki rozsypać na płaskiej blasze i piec przez około 10 minut - do lekkiego zrumienia. Od czasu do czasu należy je lekko zamieszać. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blasze. Jeśli wyjdą nam duże grudki, to po upieczeniu możemy je rozdrobnić widelcem.Spód ciasta upiec na lekko rumiano, przez około 10-15 minut. Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.W czasie kiedy
spod się piecze, przygotować masę
serowo-dyniowa. Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę i wylać na jeszcze ciepły
spod. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż masa się zetnie w środku a brzegi zaczną się lekko unosić.Przygotować warstwę wierzchnią.
Śmietanę wymieszać z
cukrem i
wanilia, rozprowadzić równo na gorącym cieście. Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 5 minut. Ciasto wystudzić na drucianej siateczce.Zimne ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko je wciskając w masę. Ciasto schłodzić w lodowce, a
potem pokroić na kwadraty.* ja przygotowywałam ciasto z 1,5 proporcji i wtedy wzięłam 3,5 szklanki na zrobienie
spodu ciasta. Może więc z podanych proporcji trzeba będzie wziąć nieco mniej na spód, tak by ok pół szklanki ciasta zostało na wierzch.źródło