ßßß
Kolejna propozycja na wykorzystanie dyni - każdy znajdzie w tym przepisie coś dla siebie :-). Najbardziej smakowo wyróżnia się dyniowy sernik... tak, to zdecydowanie ciasto dla sernikożerców. Dla wielbicieli kruchego - chrrupiący spód z płatków owsianych i orzechów (trzeba się pilnować, by nie wyjeść zbyt dużo przed upieczeniem!). Razem smakują wybornie. Z niedużą ilością dyni, szczyptą imbiru i odrobiną lekkości w dłoniach wyczarujecie ciasto, do którego chętnie wrócicie każdej jesieni.Składniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki jasnego brązowego cukru115 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałkiszczypta soli1 szklanka orzechów pekan (lub włoskich)3/4 szklanki płatków owsianychPierwsze cztery składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną spore okruszki (można również ciasto przygotować ręcznie, siekając składniki nożem). Dodać orzechy i drobno posiekać. Wsypać płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.1 szklankę powstałych okruszków odłożyć. Resztę okruszków wsypać do kwadratowej formy o wymiarach 23 x 23 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) i wylepić nimi dno. Podpiec na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Odłożone okruszki rozsypać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.W międzyczasie przygotować masę serowo - dyniową.Składniki na masę serowo - dyniową:225 g serka kremowego typu philadelphia (lub twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie)3/4 szklanki puree z dyni*1/2 szklanki cukru1 jajko1½ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego imbiruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować na gładką masę. Wylać na ciepły spód. Piec około 20 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić.Na wierzch:1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%2 łyżki cukrukilka kropel ekstraktu z waniliiWszystkie składniki wymieszać, następnie równo rozprowadzić po gorącym cieście. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 5 minut. Ciasto wystudzić. Wystudzone ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko wciskając je w masę.Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, pokroić na kwadraty.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-)
Źródło przepisu - magazyn Bon Appétit.