ßßß Cookit - przepis na Krajanka serowo - dyniowa

Krajanka serowo - dyniowa

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na wykorzystanie dyni - każdy znajdzie w tym przepisie coś dla siebie :-). Najbardziej smakowo wyróżnia się dyniowy sernik... tak, to zdecydowanie ciasto dla sernikożerców. Dla wielbicieli kruchego - chrrupiący spód z płatków owsianych i orzechów (trzeba się pilnować, by nie wyjeść zbyt dużo przed upieczeniem!). Razem smakują wybornie. Z niedużą ilością dyni, szczyptą imbiru i odrobiną lekkości w dłoniach wyczarujecie ciasto, do którego chętnie wrócicie każdej jesieni.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
115 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 szklanka orzechów pekan (lub włoskich)
3/4 szklanki płatków owsianych
Pierwsze cztery składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną spore okruszki (można również ciasto przygotować ręcznie, siekając składniki nożem). Dodać orzechy i drobno posiekać. Wsypać płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.
1 szklankę powstałych okruszków odłożyć. Resztę okruszków wsypać do kwadratowej formy o wymiarach 23 x 23 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) i wylepić nimi dno. Podpiec na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Odłożone okruszki rozsypać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
W międzyczasie przygotować masę serowo - dyniową.
Składniki na masę serowo - dyniową:
225 g serka kremowego typu philadelphia (lub twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie)
3/4 szklanki puree z dyni*
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować na gładką masę. Wylać na ciepły spód. Piec około 20 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić.
Na wierzch:
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, następnie równo rozprowadzić po gorącym cieście. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 5 minut. Ciasto wystudzić. Wystudzone ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko wciskając je w masę.
Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, pokroić na kwadraty.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-)
Źródło przepisu - magazyn Bon Appétit.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-serowo---dyniowa