Wykonanie

Kolejna propozycja na wykorzystanie dyni - każdy znajdzie w tym przepisie coś dla siebie :-). Najbardziej
smakowo wyróżnia się
dyniowy sernik... tak, to zdecydowanie ciasto dla sernikożerców. Dla wielbicieli kruchego - chrrupiący spód z
płatków owsianych i
orzechów (trzeba się pilnować, by nie wyjeść zbyt dużo przed upieczeniem!). Razem smakują wybornie. Z niedużą ilością dyni, szczyptą
imbiru i odrobiną lekkości w dłoniach wyczarujecie ciasto, do którego chętnie wrócicie każdej jesieni.Składniki na ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki jasnego
brązowego cukru115 g
masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałkiszczypta
soli1 szklanka
orzechów pekan (lub włoskich)3/4 szklanki
płatków owsianychPierwsze cztery składniki zmiksować w malakserze, aż powstaną spore okruszki (można również ciasto przygotować ręcznie, siekając składniki nożem). Dodać
orzechy i drobno posiekać. Wsypać
płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki.1 szklankę powstałych okruszków odłożyć. Resztę okruszków wsypać do kwadratowej formy o wymiarach 23 x 23 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) i wylepić nimi dno. Podpiec na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Odłożone okruszki rozsypać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.W międzyczasie przygotować masę
serowo -
dyniową.Składniki na masę
serowo -
dyniową:225 g
serka kremowego typu philadelphia (lub
twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie)3/4 szklanki puree z dyni*1/2 szklanki
cukru1
jajko1½ łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka zmielonego
imbiruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować na gładką masę. Wylać na ciepły spód. Piec około 20 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić.Na wierzch:1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
cukrukilka kropel ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki wymieszać, następnie równo rozprowadzić po gorącym cieście. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 5 minut. Ciasto wystudzić. Wystudzone ciasto posypać upieczonymi okruszkami, lekko wciskając je w masę.Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, pokroić na kwadraty.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-)


Źródło przepisu - magazyn Bon Appétit.