ßßß Cookit - przepis na Mistrzowskie buraki. Tarta z burakami, orzechami i kozim serem.

Mistrzowskie buraki. Tarta z burakami, orzechami i kozim serem.

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, że nigdy nie byłam za bardzo "serowa". Za dzieciaka jadłam tylko biały ser, serki homogenizowane i ser smażony, a od reszty trzymałam się z daleka. Kanapką z żółtym serem można było mnie co najwyżej przestraszyć. Teraz żółty ser lubię zapiekany. Pleśniaka mogę zjeść pieczonego, np. z żurawiną. W czasie blogowania zaczęłam się oswajać z tymi bardziej wykwintnymi serami...nawet zjadłam taki śmierdzący i wyglądający na niejadalny od kilku miesięcy ;) I przeżyłam. I stwierdziłam, że niektóre sery można nawet sobie podgryzać dla przyjemności ;) Drugą sprawą jest to, że tej jesieni zafascynowałam się czerwonymi burakami. Były udane i nieudane próby oswojenia go w wersjach mniej klasycznych. Jakoś nie mogę się przekonać do gotowanego buraka z niesłodzonym kakao. O ile nie jest to ciasto, to w każdej innej odsłonie, cokolwiek bym do niego jeszcze dodała, wydaje mi się, że smakuje dziwnie, tak ziemiście. No ale od dłuższego czasu zaczęła mi się marzyć tarta...tarta z burakami i kozim serem...tak, jak na mnie, to dość dziwne marzenie. Ale tak bardzo to połączenie wydało mi się odpowiednie, że zaczęłam szperać. I znalazłam - orzechy, kozi ser, buraki. Już nie mogłam się doczekać i oczywiście w trakcie robienia nastąpiło kilka zmian. Ale nie pomyliłam się - to połączenie jest świetne, więc nawet jeśli nie jesteście serowymi maniakami, to spróbujcie tego niebanalnego dania. I nie boimy się wina, bo alkohol wyparowuje w procesie smażenia. Źródło - wierzch, spód jak na tartę lotaryńską .
/tortownica o średnicy 26cm/
Spód
150 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny (jeśli nie mamy, to pomijamy)
2 łyżki zimnej wody
Przygotowujemy ciasto: mąkę i sól mieszamy. Dodajemy masło i kroimy nożem na mniejsze kawałeczki, tak by masło lekko się połączyło z mąką. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (maksymalnie można zostawić do następnego dnia).
Następnie wykładamy ciasto z lodówki, lekko rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) i wkładamy na blaszkę o średnicy 26cm (forma do tarty/ tortownica /można zamienić na prostokątną, wylepiamy wyżej brzegi ciasta na wysokość o 1 , 5 cm).
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w 200°C przez 10-13minut minut. Wykładamy ciasto z piekarnika.
Wierzch (podaję z moimi zmianami)
4 małe cebule
4 łyżki białego wytrawnego wina
olej do smażenia
sól
pieprz
3 ugotowane buraczki, średniej wielkości
200 g śmietany 18%
2 plastry koziego sera (ok. 35g), można zastąpić miękkim kozim serem
5 łyżek orzechów włoskich
ok. 4 łyżki natki pietruszki
2 jajka
Buraczki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko (widelec powinien wchodzić z oporem). Buraczki obieramy, kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce (dość drobno), wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut. Doprawimy solą, pieprzem. Następnie dolewamy wina i smażymy kolejne kilka minut.
W misce mieszamy śmietanę, z natką pietruszki, cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Powinno być dość ostre. Dodajemy jajka, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojone buraczki. Wykładamy wszystko na podpieczony spód. Na wierzch kładziemy kawałki koziego sera. Następnie posypujemy wszystko orzechami. Wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/10/Mistrzowskie-buraki-Tarta-z-burakami-orzechami-i.html