ßßß Cookit - przepis na Sernik wyśmienity z makiem

Sernik wyśmienity z makiem

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony sernik z dodatkiem maku. Warto się wysilić i zmielić twaróg. Smakuje o niego lepiej niż sernik z serem z wiaderka. Przepis od mojej mamy. Oczywiście jeśli chcemy mieć mniej pracy można dodać gotową masę makową. Polecam.
Składniki :
Masa serowa :
1 kg sera białego
8 jajek (białka i żółtka osobno)
40 dag cukru pudru (2 szklanki)
25 dag masła lub margaryny
1 łyżka budyniu waniliowego / śmietankowego (ew. kasza manna)
1 łyżka krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
olejek cytrynowy
Masa makowa :
25 dag maku
15 dag cukru
1 białko
3 dag tłuszczu (margaryna lub masło)
olejek migdałowy
1 opakowanie cukru waniliowego
ew. trochę skórki pomarańczowej
Spód pod sernik :
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru (ok. 0,5 szklanki)
2 żółtka
1 całe jajko
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
Wykonanie :
Mak opłukać, wsypać do wrzącej wody, zagotować (ok. 2 minuty) i pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Odsączyć starannie na sicie.
Ser zmielić w maszynce. Osobno zmielić mak (3 razy), jeśli chcemy dodać skórkę pomarańczową, to możemy ją wrzucić przy ostatnim mieleniu maku.
Przygotowanie spodu pod sernik : Wszystkie składniki wyrobić razem. Ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej tłuszczem blachy .
Przygotowanie masy makowej : 3 dag tłuszczu stopić i ostudzić. Dodać do maku razem z cukrami, olejkiem. Wymieszać. Następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć z makiem.
Przygotowanie masy serowej : Żółtka ubić do białości z cukrem białym i waniliowym. Dodawać po trochu miękkiej margaryny (lub masła, w temp. pokojowej). Ubijać mikserem. Dodawać następnie po łyżce białego sera. Miksować. Następnie dodawać pozostałe suche składniki i olejek. Zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie połączyć łyżką.
Połączenie : Na wyłożoną ciastem blachę wylać masę serową. Na nią wykładać po łyżce masy makowej rzucając na wierzchu masy serowej. Wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec ok. 50 min. Jeśli wierzch zacznie się przypalać, można przykryć pergaminem.
Uwagi: Jeśli lubimy bardziej wypieczony spód, to możemy go podpiec w piekarniku przed włożeniem na niego masy serowej i makowej.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/09/Sernik-wysmienity-z-makiem.html