Mój ulubiony sernik z dodatkiem maku. Warto się wysilić i zmielić twaróg. Smakuje o niego lepiej niż sernik z serem z wiaderka. Przepis od mojej mamy. Oczywiście jeśli chcemy mieć mniej pracy można dodać gotową masę makową. Polecam.Składniki :Masa serowa :1 kg sera białego8 jajek (białka i żółtka osobno)40 dag cukru pudru (2 szklanki)25 dag masła lub margaryny1 łyżka budyniu waniliowego / śmietankowego (ew. kasza manna)1 łyżka krupczatki1 łyżka mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowegoolejek cytrynowyMasa makowa :25 dag maku15 dag cukru1 białko3 dag tłuszczu (margaryna lub masło)olejek migdałowy1 opakowanie cukru waniliowegoew. trochę skórki pomarańczowejSpód pod sernik :30 dag mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag cukru (ok. 0,5 szklanki)2 żółtka1 całe jajko10 dag margaryny1 łyżka smalcuWykonanie :Mak opłukać, wsypać do wrzącej wody, zagotować (ok. 2 minuty) i pozostawić w wodzie do ostygnięcia. Odsączyć starannie na sicie.Ser zmielić w maszynce. Osobno zmielić mak (3 razy), jeśli chcemy dodać skórkę pomarańczową, to możemy ją wrzucić przy ostatnim mieleniu maku.Przygotowanie spodu pod sernik : Wszystkie składniki wyrobić razem. Ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej tłuszczem blachy .Przygotowanie masy makowej : 3 dag tłuszczu stopić i ostudzić. Dodać do maku razem z cukrami, olejkiem. Wymieszać. Następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć z makiem.Przygotowanie masy serowej : Żółtka ubić do białości z cukrem białym i waniliowym. Dodawać po trochu miękkiej margaryny (lub masła, w temp. pokojowej). Ubijać mikserem. Dodawać następnie po łyżce białego sera. Miksować. Następnie dodawać pozostałe suche składniki i olejek. Zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie połączyć łyżką.Połączenie : Na wyłożoną ciastem blachę wylać masę serową. Na nią wykładać po łyżce masy makowej rzucając na wierzchu masy serowej. Wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec ok. 50 min. Jeśli wierzch zacznie się przypalać, można przykryć pergaminem.Uwagi: Jeśli lubimy bardziej wypieczony spód, to możemy go podpiec w piekarniku przed włożeniem na niego masy serowej i makowej.Smacznego!