Wykonanie
Dzisiaj dwie propozycje. Pierwsza to bezglutenowy
chleb pochodzący z książki "Kuchnia bez pszenicy" Williama Davisa. W
chlebku zrobiłam małe zmiany. Wyszedł...hmm całkiem inny od tego
chleba do którego większość z nas jest przyzwyczajona. Tutaj czuć
migdały, len i (u mnie)
soję. W oryginale była
mąka z
ciecierzycy, więc pewnie też lekko zmienia to smak. Przepis wypróbowałam w ramach eksperymentu i może komuś się przyda, choć ja już do niego nie
wrócę. Jest smaczny, ma konsystencję babki, jest miękki i wilgotny, ale na pewno nie każdemu będzie smakować. Ja zrobiłam wersję z
dynią, w oryginale do ciasta dodaje się łyżkę mielonego
kminku i wierzch posypuję się ziarnami
kminku.Drugi przepis to koktajl
bananowy z
sokiem a
owoców czarnego bzu oraz
kiełkami brokuła. Ciekawy smak i zdrowa przekąska. Przepis własny stworzony na konkurs " wymiksuj się z zimy ".Bezglutenowy
chleb/foremka 21x10 prostokątna; u mnie rynienka 25x10; 1 szklanka=250ml//2,5 szklanki
mąki migdałowej (zmielone drobno
migdały)0,5 szklanki
mąki z soi lub (w oryginalnym przepisie)
mąki z
ciecierzycy0,5 szklanki mielonego
siemienia lnianego1 płaska łyżka
sody0,5 łyżeczki
soli2 łyżki łuskanych nasion dyni5
jajek5 łyżek mielonego
siemienia lnianego + 18 łyżek letniej
wody (lub 5 jaj)100 g
masła, stopić, ostudzić do temperatury pokojowej1/4 szklanki
maślanki lub
jogurt naturalny lekko rozrzedzony
mlekiem1 łyżka
ksylitolu lub stewi w płynie lub
brązowego cukruPiekarnik nagrzać do 180°C.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wymieszać z
masłem i
maślanką.
Mąkę migdałową,
sojową (lub z
ciecierzycy), 0,5 szklanki
siemienia lnianego,
sodę,
sól,
cukier (lub
ksylitol,
stewia) wymieszać w misce.5 łyżek
siemienia lnianego łączymy z 18 łyżkami letniej
wody, mieszamy. Dodajemy do mokrych składników i dokładnie łączymy.
Białka ubić na sztywno.Do suchych składników dodajemy mokre. Łączymy. Następnie dodajemy ubite
białka i łączymy (najłatwiej mikserem na wolnych obrotach). Wkładamy do foremki i posypujemy
pestkami dyni. Pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).

/1 porcja/1 dojrzały
bananok. 100 ml
jogurtu naturalnego3 łyżki soku z
owoców czarnego bzumała garść
kiełków brokułaBanana z
jogurtem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy sok z czarnego bzu. Do trzeciej
kiełki brokuła i łączymy ze sobą przy pomocy blendera. Układamy w szklance lub kieliszku 3 warstwy koktajlu. Gotowe.