ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy chleb i koktajl bananowy z kiełkami

Bezglutenowy chleb i koktajl bananowy z kiełkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj dwie propozycje. Pierwsza to bezglutenowy chleb pochodzący z książki "Kuchnia bez pszenicy" Williama Davisa. W chlebku zrobiłam małe zmiany. Wyszedł...hmm całkiem inny od tego chleba do którego większość z nas jest przyzwyczajona. Tutaj czuć migdały, len i (u mnie) soję. W oryginale była mąka z ciecierzycy, więc pewnie też lekko zmienia to smak. Przepis wypróbowałam w ramach eksperymentu i może komuś się przyda, choć ja już do niego nie wrócę. Jest smaczny, ma konsystencję babki, jest miękki i wilgotny, ale na pewno nie każdemu będzie smakować. Ja zrobiłam wersję z dynią, w oryginale do ciasta dodaje się łyżkę mielonego kminku i wierzch posypuję się ziarnami kminku.
Drugi przepis to koktajl bananowy z sokiem a owoców czarnego bzu oraz kiełkami brokuła. Ciekawy smak i zdrowa przekąska. Przepis własny stworzony na konkurs " wymiksuj się z zimy ".
Bezglutenowy chleb
/foremka 21x10 prostokątna; u mnie rynienka 25x10; 1 szklanka=250ml//
2,5 szklanki mąki migdałowej (zmielone drobno migdały)
0,5 szklanki mąki z soi lub (w oryginalnym przepisie) mąki z ciecierzycy
0,5 szklanki mielonego siemienia lnianego
1 płaska łyżka sody
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki łuskanych nasion dyni
5 jajek
5 łyżek mielonego siemienia lnianego + 18 łyżek letniej wody (lub 5 jaj)
100 g masła, stopić, ostudzić do temperatury pokojowej
1/4 szklanki maślanki lub jogurt naturalny lekko rozrzedzony mlekiem
1 łyżka ksylitolu lub stewi w płynie lub brązowego cukru
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z masłem i maślanką. Mąkę migdałową, sojową (lub z ciecierzycy), 0,5 szklanki siemienia lnianego, sodę, sól, cukier (lub ksylitol, stewia) wymieszać w misce.
5 łyżek siemienia lnianego łączymy z 18 łyżkami letniej wody, mieszamy. Dodajemy do mokrych składników i dokładnie łączymy.
Białka ubić na sztywno.
Do suchych składników dodajemy mokre. Łączymy. Następnie dodajemy ubite białka i łączymy (najłatwiej mikserem na wolnych obrotach). Wkładamy do foremki i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).
/1 porcja/
1 dojrzały banan
ok. 100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z owoców czarnego bzu
mała garść kiełków brokuła
Banana z jogurtem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy sok z czarnego bzu. Do trzeciej kiełki brokuła i łączymy ze sobą przy pomocy blendera. Układamy w szklance lub kieliszku 3 warstwy koktajlu. Gotowe.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/01/Bezglutenowy-chleb-i-koktajl-bananowy-z-kielkami.html