ßßß
Kiedy pierwszy raz robiłam muffinki z mąki żytniej, nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Te z masłem orzechowym (klik) smakowały obłędnie, więc postanowiłam spróbować połączyć mąkę razową z jakimś owocem. Banany sprawiły, że muffinki są mięsiste i wilgotne, a granola i płatki owsiane - że są bardzo pożywne. Idealne na drugie śniadanie, zwłaszcza polane miodem.(około 15 muffinek)300g mąki żytniej (razowej)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej100g drobnego brązowego cukruszczypta soli5 łyżek płatków owsianych1 jajko270ml maślanki75g masła (rozpuszczone i ostudzone)2 bardzo dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)granola orzechowa
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i płatki owsiane. W drugiej zmiksować jajko z maślanką i masłem, a następnie wmieszać rozgniecione banany. Składniki suche i mokre połączyć, krótko wymieszać, aby zostały grudki.Papilotki (lub natłuszczone foremki) wypełnić ciastem do 3/4 wysokości, posypać wierzch granolą i piec 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!