Wykonanie

Kiedy pierwszy raz robiłam muffinki z
mąki żytniej, nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Te z
masłem orzechowym (klik) smakowały obłędnie, więc postanowiłam spróbować połączyć
mąkę razową z jakimś
owocem.
Banany sprawiły, że muffinki są mięsiste i wilgotne, a granola i
płatki owsiane - że są bardzo pożywne. Idealne na drugie śniadanie, zwłaszcza polane
miodem.(około 15 muffinek)300g
mąki żytniej (razowej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej100g drobnego
brązowego cukruszczypta
soli5 łyżek
płatków owsianych1
jajko270ml
maślanki75g
masła (rozpuszczone i ostudzone)2 bardzo dojrzałe
banany (rozgniecione widelcem)granola orzechowa

W jednej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
sól i
płatki owsiane. W drugiej zmiksować
jajko z
maślanką i
masłem, a następnie wmieszać rozgniecione
banany. Składniki suche i mokre połączyć, krótko wymieszać, aby zostały grudki.Papilotki (lub natłuszczone foremki) wypełnić
ciastem do 3/4 wysokości, posypać wierzch granolą i piec 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!