Wykonanie
Sezon na
cukinię trzeba w pełni wykorzystać, ponieważ to niezwykle wdzięczne warzywo. Sprawdzi się w daniu wytrawnym i słodkim, smażone, pieczone, gotowane... można je przyrządzić na tysiąc sposobów. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne placki ziemniaczane, to zapraszam do wypróbowania placuszków z
cukinii./ inspiracja /1 duża lub 2 małe
cukinie2 łyżeczki
jogurtu naturalnegopół
cebuli2
jajka6-9 łyżek
mąki1 duży ząbek
czosnkuposiekany
koperek,
szczypiorek,
natka pietruszki - u mnie garść
ziół, można dać tylko jeden rodzajok.1 płaska łyżeczka
soli morskiejok. 0,5 łyżeczki
pieprzu czarnegoCukinie myjemy. Odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie
cukinie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru
wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę,
jajka,
jogurt,
mąkę i garść posiekanego
koperku,
pietruszki, czy
szczypiorku (lub wszystkie). Wyciskamy ząbek
czosnku. Doprawiamy
pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni mocno rozgrzewamy
olej. Nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor (jeśli placki rozpadają się nam na patelni, to powinniśmy dodać więcej
mąki do ciasta. Placki z
cukinii można jeść na ciepło i na zimno podane np. z
jogurtem lub
serkiem naturalnym i
łososiem wędzonym.

Przy okazji chciałabym zapytać czy korzystacie z portali na których można zamawiać jedzenie online z restauracji w Waszym
mieście, np. foodpanda.pl ? Jaką macie opinię?