ßßß Cookit - przepis na Słodki chleb cynamonowy

Słodki chleb cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu Amber zaproponowała wspólne pieczenie chleba. Najpierw był chleb z ryżem, a teraz słodki chleb z cynamonem. Chlebek jest mistrzowski. Cynamon lubię, ale nie w każdej potrawie i w nieprzesadzonych ilościach. Tutaj cynamon nadaje smaku, ale i pięknego zapachu i lekko karmelowego koloru. Chleb jest lekko słodki, a takie naprawdę uwielbiam...do tego rodzynki, orzechy i mamy ideał :)
W czasie pieczenia wkradł się mały błąd i dałam mniej drożdży. Nieco się przestraszyłam, więc wyrastał w lekko nagrzanym piekarniku. Wyrósł bez problemu, więc stwierdzam, że ciężko go popsuć. W oryginale jest mąka pszenna razowa, jednak nie radzę używać mąki typu 2000, jest ona zbyt ciężka, by zrobić z niej taki chlebek jak poniżej...raczej wyjdzie nam gniot. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by częściowo użyć razowej. Na pewno u pozostałych dziewczyn znajdziecie różne połączenia mąk. Źródło .
/szklanka=250ml, keksówka o wym. ok. 27x8cm /
Biga
170 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży instant
6 łyżek mleka
1/4 szklanki roztopionego masła (57g)
1 duże jajko, roztrzepane
Wymieszać wszystkie składniki. Wyrabiać ok. 2 minuty, aż składniki się połączą. Odstawić ciasto na godzinę, a następnie ponownie wyrabiać przez minutę. Bigę umieścić w misce, przykryć folią. Odstawić w temp. pokojowej na 2 godziny (bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin, max 3 dni; przed dalszym użyciem ocieplić do temp. pokojowej).
Ciasto z rodzynkami
170 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
100 g rodzynek (w oryginale 170g)
Wymieszać mąkę, sól mleko, krótko zarabiać, a następnie dodać rodzynki. Wymieszać, by rodzynki równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć miskę z ciastem folią, zostawić w temp. pokojowej na 12-24 godziny.
Ciasto właściwe
przygotowana wcześniej biga
przygotowane wcześniej ciasto z rodzynkami
7 łyżek mąki pszennej + ewentualna mąka do podsypania
1 płaska łyżeczka soli
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży (dałam 1,25 łyżeczki drożdży przez pomyłkę, ciasto urosło, ale lepiej dać jak w oryginale)
3 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu
1/2 - 3/4 szklanki orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych
Cukier cynamonowy
20 g cukru cynamonowego lub
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Ciasto właściwe - przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów. Wyrabiać 3-4 minuty. Ciasto powinno być miękkie, wszystkie składniki połączone i nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei, to podsypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Ciasto posypać pokrojonymi orzechami i wyrobić, aż orzechy równomiernie rozłożą się po cieście.
Odstawić ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyrabiać przez minutę. Uformować kulę. Włożyć ją do posmarowanej olejem miski i zostawić na 45-60 minut, aż ciasto zwiększy objętość o 1,5 raza.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o jednym boku odpowiadającym długości foremki. Posypać ciasto cukrem cynamonowym (jeśli nie używamy gotowego, to wystarczy wymieszać cukier z cynamonem).
Jeśli robimy chleb o klasycznym kształcie, to zwijamy ciasto w rulon, lekko podwijamy końce i wkładamy szwem do dołu, do lekko naoliwionej foremki. Wierzch chleba również posmarować lekko olejem.
Jeśli chcemy mieć taki wzór na wierzchu jak u mnie, to ciasto posypane cukrem pudem tniemy na 3 równie części wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy każdą część w rulon, łączymy początek wszystkich trzech rulonów i zawijamy warkocz. Podwijamy końcówki chlebka pod sód i przekładamy chleb do wysmarowanej oliwą foremki. Smarujemy wierzch olejem. Dalej sposób wykonania jest jednakowy dla każdego z kształtów.
Odstawiamy chleb w foremce na 45-60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli nie mamy zbyt ciepło w domu, to możemy włożyć chlebek do piekarnika w którym wyłączone jest grzanie, ale włączona jest sama lampka. Wyjmujemy przed włączeniem nagrzewania piekarnika.
Pieczenie: nagrzewamy piekarnik do 200°C. Umieścić chleb w piekarniku i od razu skręcić temperaturę do 165°C. Piec ok. 30 minut. Sprawdzić patykiem, czy chleb jest upieczony. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Spis piekarek u których także możecie znaleźć ten chlebek w różnych wersjach:
Ania Bajkorada ; Anna Życie od kuchni ; Anita T ak sobie pichcę ; Alucha Nie - ład mAlutki ;Bee Magazyn Kuchenny ; Bożena Smakowe kubki ; Gosia Kocham gary ; Jola Smak mojego domu ;Kamila Ogrody Babilonu ; Kasia Pokrojone i doprawione ;Kasia Bake & Taste ;Magda Konwalie w kuchni ;Majka Kalejdoskop kulinarny ;Margot Kuchnia Alicji ;Marianna Kuchenna Wiewióra ;Marta Co dziś zjem na śniadanie ; Monika Moni w kuchni ;Renata Forks'N'Canvas Art food ;Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika ;Sara Pieczarka Mysia ; Wisła Zapach chleba ; Amber Kuchennymi drzwiami, Ewelina Around the kitchen table
Dodatkowo chleb bierz udział w akcji śniadaniowe wypieki
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/06/Slodki-chleb-cynamonowy-i-wspolne-pieczenie.html