Wykonanie
Jakiś czas temu Amber zaproponowała wspólne pieczenie
chleba. Najpierw był
chleb z
ryżem, a teraz słodki
chleb z
cynamonem. Chlebek jest mistrzowski.
Cynamon lubię, ale nie w każdej potrawie i w nieprzesadzonych ilościach. Tutaj
cynamon nadaje smaku, ale i pięknego zapachu i lekko karmelowego koloru.
Chleb jest lekko słodki, a takie naprawdę uwielbiam...do tego
rodzynki,
orzechy i mamy ideał :)W czasie pieczenia wkradł się mały błąd i dałam mniej
drożdży. Nieco się przestraszyłam, więc wyrastał w lekko nagrzanym piekarniku. Wyrósł bez problemu, więc stwierdzam, że ciężko go popsuć. W oryginale jest
mąka pszenna razowa, jednak nie radzę używać
mąki typu 2000, jest ona zbyt ciężka, by zrobić z niej taki chlebek jak poniżej...raczej wyjdzie nam gniot. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by częściowo użyć razowej. Na pewno u pozostałych dziewczyn znajdziecie różne połączenia mąk. Źródło ./szklanka=250ml, keksówka o wym. ok. 27x8cm /

Biga170 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
drożdży instant6 łyżek
mleka1/4 szklanki roztopionego
masła (57g)1 duże
jajko, roztrzepaneWymieszać wszystkie składniki. Wyrabiać ok. 2 minuty, aż składniki się połączą. Odstawić ciasto na godzinę, a następnie ponownie wyrabiać przez minutę. Bigę umieścić w misce, przykryć folią. Odstawić w temp. pokojowej na 2 godziny (bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin, max 3 dni; przed dalszym użyciem ocieplić do temp. pokojowej).Ciasto z
rodzynkami170 g
mąki pszennej0,5 łyżeczki
soli3/4 szklanki
mleka100 g
rodzynek (w oryginale 170g)Wymieszać
mąkę,
sól mleko, krótko zarabiać, a następnie dodać
rodzynki. Wymieszać, by
rodzynki równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykryć miskę z
ciastem folią, zostawić w temp. pokojowej na 12-24 godziny.

Ciasto właściweprzygotowana wcześniej bigaprzygotowane wcześniej ciasto z
rodzynkami7 łyżek
mąki pszennej + ewentualna
mąka do podsypania1 płaska łyżeczka
soli2 1/4 łyżeczki suchych
drożdży (dałam 1,25 łyżeczki
drożdży przez pomyłkę, ciasto urosło, ale lepiej dać jak w oryginale)3 łyżki
cukru pudru0,5 łyżeczki
cynamonu1/2 - 3/4 szklanki
orzechów włoskich, łuskanych, posiekanych
Cukier cynamonowy20 g
cukru cynamonowego lub3 łyżki
cukru2 łyżeczki mielonego
cynamonuCiasto właściwe - przygotowanieWymieszać wszystkie składniki oprócz
orzechów. Wyrabiać 3-4 minuty. Ciasto powinno być miękkie, wszystkie składniki połączone i nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei, to podsypujemy stolnicę
mąką i wyrabiamy ciasto. Ciasto posypać pokrojonymi
orzechami i wyrobić, aż
orzechy równomiernie rozłożą się po cieście.Odstawić ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyrabiać przez minutę. Uformować kulę. Włożyć ją do posmarowanej
olejem miski i zostawić na 45-60 minut, aż ciasto zwiększy objętość o 1,5
raza.Ciasto rozwałkować na prostokąt o jednym
boku odpowiadającym długości foremki. Posypać ciasto
cukrem cynamonowym (jeśli nie używamy gotowego, to wystarczy wymieszać
cukier z
cynamonem).Jeśli robimy
chleb o klasycznym kształcie, to zwijamy ciasto w rulon, lekko podwijamy końce i wkładamy szwem do dołu, do lekko naoliwionej foremki. Wierzch
chleba również posmarować lekko
olejem.Jeśli chcemy
mieć taki wzór na wierzchu jak u mnie, to ciasto posypane
cukrem pudem tniemy na 3 równie części wzdłuż dłuższego
boku. Następnie zwijamy każdą część w rulon, łączymy początek wszystkich
trzech rulonów i zawijamy warkocz. Podwijamy końcówki
chlebka pod sód i przekładamy
chleb do wysmarowanej
oliwą foremki. Smarujemy wierzch
olejem. Dalej sposób wykonania jest jednakowy dla każdego z kształtów.Odstawiamy
chleb w foremce na 45-60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli nie mamy zbyt ciepło w domu, to możemy włożyć chlebek do piekarnika w którym wyłączone jest grzanie, ale włączona jest sama lampka. Wyjmujemy przed włączeniem nagrzewania piekarnika.Pieczenie: nagrzewamy piekarnik do 200°C. Umieścić
chleb w piekarniku i od razu skręcić temperaturę do 165°C. Piec ok. 30 minut. Sprawdzić patykiem, czy
chleb jest upieczony. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Spis piekarek u których także możecie znaleźć ten chlebek w różnych wersjach:Ania Bajkorada ;
Anna Życie od kuchni ; Anita T ak sobie pichcę ; Alucha Nie - ład mAlutki ;Bee Magazyn Kuchenny ; Bożena Smakowe
kubki ; Gosia Kocham gary ; Jola Smak mojego domu ;Kamila Ogrody Babilonu ;
Kasia Pokrojone i doprawione ;
Kasia Bake & Taste ;
Magda Konwalie w kuchni ;
Majka Kalejdoskop kulinarny ;Margot Kuchnia Alicji ;Marianna Kuchenna Wiewióra ;
Marta Co dziś zjem na śniadanie ; Monika Moni w kuchni ;Renata Forks'N'Canvas Art food ;Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika ;Sara
Pieczarka Mysia ; Wisła Zapach
chleba ; Amber Kuchennymi drzwiami, Ewelina Around the kitchen tableDodatkowo
chleb bierz udział w akcji
śniadaniowe wypieki