ßßß

Dalszy ciąg moich wariacji dyniowych :-), smaczne i syte, wegetariańskie danie obiadowe...Składniki:2 woreczki ryżu białego2 cebuleok. 60 dag miąższu z dynisól, pieprz1 łyżeczka curryodrobina oleju20 dag sera żółtego na sos pomidorowy:40 dag dojrzałych pomidorów1/2 cebuli2 ząbki czosnku1 łyżeczka cukruszczypta bazyliisól, pieprz3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki gęstej śmietanyWykonanie:Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, wymieszać z ryżem. Dynię (miąższ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ryżu, przyprawić solą, pieprzem, curry i dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej oliwą.Następnie przygotować sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok.20 minut, po czym zmiksować na jednolitą masę. Dodać śmietanę i zagotować. Tak przygotowanym sosem, jeszcze ciepłym zalać ryż. Posypać na wierzchu startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 st.C.Podawać na ciepło, można polać sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego :-)