Wykonanie


Dalszy ciąg moich wariacji
dyniowych :-), smaczne i syte, wegetariańskie danie obiadowe...Składniki:2 woreczki
ryżu białego2
cebuleok. 60 dag miąższu z dyni
sól,
pieprz1 łyżeczka
curryodrobina
oleju20 dag
sera żółtego na
sos pomidorowy:40 dag dojrzałych
pomidorów1/2
cebuli2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukruszczypta
bazyliisól,
pieprz3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki gęstej
śmietanyWykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na
oliwie, wymieszać z
ryżem.
Dynię (miąższ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do
ryżu, przyprawić
solą,
pieprzem,
curry i dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej
oliwą.Następnie przygotować
sos pomidorowy.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić na rozgrzaną
oliwę. Dodać pokrojoną
cebulę,
czosnek i
przyprawy. Dusić pod przykryciem ok.20 minut, po czym zmiksować na jednolitą masę. Dodać
śmietanę i zagotować. Tak przygotowanym sosem, jeszcze ciepłym zalać
ryż. Posypać na wierzchu startym
żółtym serem i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 st.C.Podawać na ciepło, można polać
sosem czosnkowym lub
ketchupem. Smacznego :-)
