Wykonanie



Jeżeli chcecie, aby Wasz sernik był nie tylko smaczny, ale również efektownie wyglądał, to przepis ten jest idealny :-)Źródło, z którego korzystałam jest na Domowych Wypiekach :-)Składniki: na
biszkopt:6
jajek6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
maki ziemniaczanejotarta skórka z 1
cytryny1/4 szkl.
soku z cytryny na masę:1 kg mielonego
sera twarogowegocukier waniliowy1/2 szkl.
cukru4
jajka1 szkl.
śmietany 30%1
budyń o smaku
waniliowym (bez
cukru)polewa:150 g
margaryny1/2 szkl.
cukru4 łyżki
kakao3 łyżki
wody
Wykonanie:Przygotowanie
biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać
cukier, dalej ubijając. Stopniowo dodawać
żółtka. Na koniec dodać otartą skórkę i
sok z cytryny. Przesiać
mąki i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie 30 x 35 w temp. 180 st. ok pół godz.Przygotowanie polewy:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać
cukier i
wodę. Gry
cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać
kakao i wymieszać.Przygotowanie masy serowej:
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce
sera, cały czas miksując. Następnie dodać
śmietanę i
budyń, dokładnie zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na pierwszą część
biszkoptu wylać 1/2
polewy czekoladowej, następnie 1/2 masy serowej i przykryć drugą połową
biszkoptu. Polać pozostałą
polewą czekoladową i przykryć resztą masy serowej.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 160 st.C.UWAGA:
Biszkopty można upiec dwa osobno.Smacznego :-)