ßßß
Jeżeli chcecie, aby Wasz sernik był nie tylko smaczny, ale również efektownie wyglądał, to przepis ten jest idealny :-)Źródło, z którego korzystałam jest na Domowych Wypiekach :-)Składniki: na biszkopt:6 jajek6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej2 łyżki maki ziemniaczanejotarta skórka z 1 cytryny1/4 szkl. soku z cytryny na masę:1 kg mielonego sera twarogowegocukier waniliowy1/2 szkl. cukru4 jajka1 szkl. śmietany 30%1 budyń o smaku waniliowym (bez cukru)polewa:150 g margaryny1/2 szkl. cukru4 łyżki kakao3 łyżki wody
Wykonanie:Przygotowanie biszkoptu:Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, dalej ubijając. Stopniowo dodawać żółtka. Na koniec dodać otartą skórkę i sok z cytryny. Przesiać mąki i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie 30 x 35 w temp. 180 st. ok pół godz.Przygotowanie polewy:Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wodę. Gry cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać kakao i wymieszać.Przygotowanie masy serowej:Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce sera, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę i budyń, dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na pierwszą część biszkoptu wylać 1/2 polewy czekoladowej, następnie 1/2 masy serowej i przykryć drugą połową biszkoptu. Polać pozostałą polewą czekoladową i przykryć resztą masy serowej.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 160 st.C.UWAGA: Biszkopty można upiec dwa osobno.Smacznego :-)