Wykonanie
Przyznam, że jestem wybrednym smakoszem serników. Niedawno ze znajomymi określaliśmy jaki sernik jest najlepszy. Stwierdziliśmy, że najlepszy to ten puszysty, delikatny i wilgotny. Taki jest sernik
śmietankowy . Przepis na niego znalazłam zupełnie przypadkiem i jest to najlepszy sernik jaki
jadłam do tej
pory. Wyrósł mi, aż nad formę, a
potem opadł ale nic to nie zmienia. Autorka przepisu polała go
polewą czekoladową i opadnięcia nie widać, ja jednak nie lubię takich ulepszeń. Najlepszy!!!


Składniki:DUŻA BLASZKACiasto: 3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru2
jajka125 g
margarynyMasa serowa: 1 kg
sera twarogowego z wiaderka500 ml
śmietany kremówki 30%6-7
jajek1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukruUtrzeć miękkie
masło z
cukrem, dodać
jajka i zmiksować. Na końcu dodać przesiane
mąki z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód podpiec w nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Białka ubić z
cukrami na sztywną pianę.
Śmietanę osobno ubić na sztywno. Do osobnej miski wyłożyć
ser, dodawać po jednym
żółtku i miksować. Następnie dodać proszek budyniowy, wymieszać. Na końcu dodać pianę z
białek, a po wymieszaniu dodać
bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód, wyrównać łyżką. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 1 godziny.Gdyby wierzch zaczął się zbyt mocno rumienić, przykryć ciasto folią aluminiową.

